Platforma DA deconspiră tentativa de compromitere a Legii Lustraţiei de actuala majoritate parlamentară

Sigla Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr
Sigla Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (Epoch Times România)

Actuala situaţie politică din Republica Moldova creată, potrivit membrilor Platformei DA, după o înfrângere zdrobitoare a lui Igor Dodon în alegerile prezidenţiale, pe care acesta nu e capabil să şi-o asume în mod responsabil şi matur, este de natură să deturneze voinţa cetăţenilor de schimbare, exprimată în mod democratic în cadrul scrutinului din noiembrie 2020.

Mai mult decât atât, în opinia deputaţilor Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA), preşedintele în exerciţiu a întrecut orice linie roşie în politica sa de populism electoral agresiv, care deseori serveşte drept paravan pentru târgurile obscure făcute departe de ochii lumii de Dodon cu Şor şi Plahotniuc.

„În dorinţa sa malefică de a se menţine la putere, dincolo de funcţia pe care a pierdut-o, Dodon, prin majoritatea creată în legislativ, recurge la cele mai penibile abuzuri. Pe lângă adoptarea disperată şi cu încălcarea tuturor procedurilor legale a unor legi antipopulare, Dodon şi acoliţii săi recurg şi la alt gen de subterfugii: ei compromit iniţiativele valoroase ale Platformei DA, substituindu-le cu variante trunchiate şi total denaturate ale proiectelor noastre.

Astfel, noua majoritate Kroll-Bahamas (ŞOR-PSRM n.r.) a venit cu proiectul său de lustraţie, deşi Igor Dodon a torpilat ani în şir adoptarea unui proiect veritabil pe acest subiect de importanţă crucială pentru ţară. Prin proiectul aşa-numitei lustraţii înaintat de deputaţii socialişti (o plagiere primitivă a proiectului de lege înregistrat de fracţiunea Platformei DA) aceştia urmăresc scopul meschin de a înlocui şefii actuali ai Agenţiilor de reglementare cu persoane comode lor prin împărţirea banală şi abjectă a funcţiilor decizionale din stat, conform intereselor celor trei grupări politico-criminale”, a declarat deputatul Platformei DA Alexandru Slusari în cadrul unui briefing de presă susţinut la Parlament.

Totodată, parlamentarul a mai specificat că PPPDA are o abordare mult mai amplă referitoare la subiectul lustraţiei, încercând să promoveze acest proiect necesar pentru a elibera statul din captivitatea oligarhului Plahotniuc, imediat după ce, în iunie 2019, Parlamentul a adoptat Declaraţia privind capturarea statului.

Perioada lustraţiei nu ar trebui să se rezume la doar trei ani, 2016-2019, şi nici la prevederi care ar viza un grup îngust de demnitari publici, a mai punctat deputatul, adăugând că proiectul Platformei DA cuprinde şi evenimentele din 7 aprilie 2009, şi perioada de subordonare unui regim odios a sistemului judiciar demarată în anii 2010-2011, şi capturarea majorităţii instituţiilor statului din 2012-2014, ceea ce a făcut posibilă desfăşurarea operaţiunii Laundromat, comiterea multiplelor atacuri raider de rezonanţă şi devalizarea uriaşă a sistemului bancar.

„Socialiştii omit cu bună ştiinţă în proiectul lor necesitatea lustraţiei judecătorilor şi procurorilor învestiţi în funcţii în toată perioada statului capturat, precum şi a lui Igor Dodon însuşi, care, în calitate de preşedinte în 2016-2019, a desemnat, la comanda lui Plahotniuc, zeci de judecători subordonaţi acestuia. În aceeaşi ordine de idei, subliniem că aşa-zisa lustraţie promovată de socialişti cruţă generos şi deputaţii care au votat pentru desemnarea mai multor şefi ai agenţiilor de reglementare vizate, precum şi pe unii dintre deputaţii asupra cărora planează diverse suspiciuni, dar acum sunt partenerii socialiştilor în cadrul coaliţiei din legislativ”, a explicat Slusari.

Platforma DA condamnă vehement asemenea manieră de umilire şi deformare crasă a dezideratelor cetăţenilor, pusă în practică de alianţa Şor-Dodon-Plahotniuc, alianţă care pune în pericol şi relaţiile Moldovei cu partenerii externi, a mărturisit Alexandru Slusari.

În calitate de autor al proiectului Platformei DA privind lustraţia, deputatul Vasile Năstase a specificat că este vorba despre un proiect vast, de anvergură, subliniind că, pe lângă perioada 2009-2019, în proiect vor fi incluse şi capitole referitoare la perioada de până la 1990, şi anume perioada comunistă cu toate abuzurile ei în special împotriva intelectualităţii.

„Proiectul Legii Lustraţiei elaborate de Platforma DA va fi unul complex, completat cu alte pagini din istoria RM, în aşa fel, încât, odată puse în funcţie mecanismele, să avem în viitorul apropiat o clasă politica curăţată, lustrată, care să fie capabilă să facă faţă provocărilor noi. Menţionăm că în procesul de elaborare a legii, pentru a implementa lustraţia în mod exemplar, am analizat procesele similare din România, Ucraina, astfel încât să evităm eventuale erori. Sunt sigur că proiectul nostru poate fi şi va fi adoptat în următorul parlament, este un proiect capital şi va fi inclus în lista priorităţilor Platformei DA”, a conchis Vasile Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe