Parlamentul de la Chişinău a constituit o Comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor Laundromat-ului rusesc

Spălare de bani
Spălare de bani (EPP Grup)

Parlamentul a constituit vineri, 27 noiembrie, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor care au dus la "spălătoria rusească” a banilor murdari în proporţii deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

Potrivit proiectului hotărârii, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile şi va audia părţile şi persoanele implicate. În termen de 120 de zile, va prezenta Parlamentului, raportul cu privire la elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind spălarea banilor murdari în proporţie deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 2010.

”Сomisia nu va substitui organele de anchetă, ci va fi împuternicită să consolideze eforturile tuturor instituţiilor statului pentru elucidarea circumstanţelor 'Landromat-ului', acţiuni care urmează să aducă rezultate concrete pentru identificarea celor vinovaţi, tragerea lor la răspundere, cât şi purificarea instituţiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă”, a menţionat deputata Inga Grigoriu, în prezentarea proiectului.

Iniţiativa legislativă aparţine unui grup de deputaţi ai Fracţiunii Platforma DA.

La sfârşitul lunii octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a repus în funcţie cinci dintre cei 16 judecători vizaţi în dosarul 'Laundromat', prin care s-au spălat peste 20 de miliarde de USD, urmând să le fie achitat şi salariul pentru patru ani de zile - perioada suspendării din serviciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe