Dosarul fraudelor bancare: Şaramet, suspendat din funcţie şi cercetat în libertate
alte articole
Procurorii DIICOT au decis să-l cerceteze în libertate pe Aurel Şaramet, în dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro. Şaramet a fost suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, în momentul în care a început să fie investigat.
Fostul şef al Fondului de Garantare a fost joi la audieri, la DIICOT, şi a fost lăsat să plece în cursul nopţii, dar este posibil să fie chemat destul de curând înapoi.
În acelaşi dosar au fost reţinute, pentru 24 de ore, 17 persoane, printre care Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, şi Florian Dragoş Diaconescu, fost general al Direcţiei de Informaţii Externe. Reţinuţii au fost duşi în arestul central al Poliţiei Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentaţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă.
La audieri au fost aduse, joi, o sută de persoane, între care Aurel Şaramet şi angajaţi de la Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
Persoanele chemate la audieri sunt acuzate că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării, a informat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Activitatea infracţională a fost sprijinită de Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Florian Dragoş Diaconescu.
"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum şi la sediile unor societăţi comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu", se arată într-un comunicat al DIICOT.