Doru Mărieş: Cer public ministrului Pivniceru să dea dispoziţie procurorilor să urgenteze dosarele Revoluţiei şi Mineriadelor
alte articole
Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei “21 Decembrie 1989” a declarat, miercuri, pentru Epoch Times, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Alianţei România Dreaptă (ARD), că solicită public ministrului Justiţiei Mona Pivniceru, să dea dispoziţie procurorilor să înceapă procedurile în instanţă în dosarele Revoluţiei, comunismului şi Mineriadelor, “pentru că nu-i opreşte nimic" şi "nu mai au ce invoca”.
Declaraţia lui Mărieş, vicepreşedinte al Partidului Forţa Civică, vine în contextul în care, marţi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis ca statul român să plătească daune morale în valoare de 30.000 de euro Ancăi Mocanu, al cărei soţ, Valentin Mocanu, a fost ucis în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, după ce cazul nu a fost soluţionat.
“Cer public doamnei ministru Pivniceru, începând de astăzi, să dea dispoziţie procurorului general în funcţie, procurorilor care au aceste dosare, cel al Revoluţiei, al comunismului şi cele ale Mineriadelor să le demareze pentru că nu-i opreşte nimic, nu mai au ce invoca.”, a afirmat, pentru Epoch Times, Doru Mărieş.
Mărieş a menţionat că aceste dosare sunt de interes naţional şi că toţi cetăţenii români au dreptul să ştie adevărul despre aceste evenimente.
“Sunt trei dosare de interes naţional, trei dosare în care, aşa cum însăşi Curtea Europeană menţionează în decizia de ieri (marţi- n.r.), familiile au dreptul să ştie adevărul, să cunoască cine sunt criminalii şi întreaga societate românească. Atunci când CEDO şi întreaga societate spun acest lucru este clar că aceste dosare sunt recunoscute şi acolo ca dosare de interes naţional”, a completat Doru Mărieş.
Mărieş: Ce sumă ar putea să acopere o viaţă?
Întrebat de un reporter Epoch Times cum comentează cu privire la suma de 30.000 de euro pe care o va primi Anca Mocanu din partea statului român, Mărieş a precizat că este “un mare ajutor” acordat unei familii care a trăit în condiţii grele după evenimentele de la Mineriadă, dar că nu există niciun preţ care să compenseze pentru pierderea unui membru al familiei.
“Din punctul nostru de vedere reprezintă un mare ajutor pentru o familie care eu ştiu în ce condiţii a trăit în ultimii 20 şi ceva de ani, dar despăgubirea pentru tergiversare este una şi pentru pierderea acestui membru al familiei, al domnului Valentin Mocanu, ar trebui s-o soluţioneze statul român, să fie judecat şi, pe modelul Timişoara Chiţac-Stănculescu, în acel proces trebuie acordate sumele care cu adevărat (…) şi de fapt ce să vorbim de sume, ce sumă ar putea să acopere o viaţă?”, a explicat preşedintele Asociaţiei “21 Decembrie 1989”.
Doru Mărieş, a precizat, pentru Epoch Times, că dintre familiile victimelor Mineriadei din 1990 nicio persoană nu a mai făcut demersul realizat de Anca Mocanu. Totuşi, vicepreşedintele Forţei Civice consideră că este un semn pozitiv că a fost deschisă această cale.
“Cu durere spun nu. Am încercat şi am insistat la momentul respectiv, dar numai doamna Mocanu a venit. Eu sunt fericit că am deschis calea. Dacă nici acum nu vor înţelege, nu vor dori şi nu vor avea curajul, sigur că nu poate nimeni să forţeze o familie să deschidă o acţiune. Dar orice acţiune deschisă este câştigată din momentul în care este pe drum la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat, pentru Epoch Times, Doru Mărieş.
Mărieş a adăugat că toate cheltuielile pentru avocaţi şi pentru drumurile făcute la CEDO, la Strasbourg, au fost suportate de Asociaţia “21 Decembrie” şi de “alţi colegi care au participat la acţiune”.
“Toate cheltuielile legate de avocaţi şi de corespondenţă, drumurile la CEDO, acele manifestaţii pe care le-am făcut acolo şi au fost aproximativ trei sau patru drumuri făcute la CEDO de către 40-50 de oameni, am pus mână de la mână. Doamna Mocanu nu au finanţat cu nimic această acţiune, din contră, noi, Asociaţia “21 decembrie 1989” i-a sprijinit şi ceilalţi colegi care au participat la acţiune. Putem face în continuare acelaşi lucru”, a punctat preşedintele Asociaţiei “21 Decembrie 1989”.
Decizia CEDO de marţi survine în cazul plângerilor formulate de Anca Mocanu, Marin Stoica, Teodor Mărieş şi Asociaţia "21 Decembrie 1989", referitoare la intervenţia forţelor de ordine la Mineriada din iunie 1990.
Violenţa forţelor de ordine a făcut mai multe victime printre civili, printre care şi soţul Ancăi Mocanu, Velicu Valentin Mocanu, ucis de glonţ, cazul nefiind până în prezent soluţionat.
În ceea ce priveşte plângerea Ancăi Mocanu, CEDO a constatat încălcarea articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului - dreptul la viaţă - şi a hotărât ca statul român să-i plătească acesteia suma de 30.000 de euro.
Zeci de persoane au murit, însă doar şase au fost identificate, s-au înregistrat 746 de răniţi, au fost violate şase femei, iar minerii au reţinut ilegal peste o mie de persoane, conform datelor oficiale ale mineriadei din 13 - 15 iunie 1990.
La data de 18 mai 2008, pentru evenimentele din timpul mineriadei au fost trimişi în judecată generalii în rezervă Mihai Chiţac şi Gheorghe Andriţa, precum şi coloneii Traian Ştefan Călin, Dumitru Costea şi Vasile Constantin, pentru instigare şi tentativă la ucidere.
La aceeaşi dată, s-a dispus începerea urmăririi penale a fostului preşedinte Ion Iliescu.
Mărieş: Nu statul român este de condamnat, ci Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu, care sunt vinovaţi direct pentru Mineriade
Preşedintele Asociaţiei “21 Decembrie 1989”, Doru Mărieş, a declarat, miercuri, că vinovaţi în mod direct pentru Mineriade sunt fostul preşedinte al României Ion Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman şi fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Virgil Măgureanu şi, pe lângă faptul că trebuie să facă închisoare, aceştia ar trebui să şi plătească despăgubiri familiilor victimelor Mineriadelor.
“Din punctul meu de vedere nu statul român este condamnat, ci Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi toţi generalii care începând de la acea scenă celebră cu dăm foc în Piaţă şi până la aducerea minerilor pe 14 iunie 1990 sunt vinovaţi direct. Deci ei ar trebui să fie cei care să plătească, dar acest lucru se poate soluţiona decât în cadrul unui proces, aici în ţară. Acest lucru îl vom cere când dosarul va fi pe rolul instanţelor. Imaginaţi-vă că nu-mi doresc nici eu şi nici dumneavoastră şi nici nimeni din România, să plătim din buzunarul nostru în contul lui Iliescu, lui Petre Roman sau lui Măgureanu”, a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul ARD, Doru Mărieş.
În plus, Mărieş acuză că, deşi “ar exista oameni de bună credinţă şi în PSD şi în PNL”, precum Cristian Diaconescu şi Ludovic Orban, USL nu are şi nu va avea nici pe viitor vreun interes “să soluţioneze aceste dosare”, pentru că îl implică direct pe preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu şi pentru că Uniunea Social Liberală “urmează linia Câmpeanu-Iliescu, doi trădători ai idealurilor lui Corneliu Coposu din 1990”.
“USL-ul n-a avut şi nu are interes să soluţioneze aceste dosare din două motive. În primul rând, pentru că în fruntea PSD-ului să află principalul vinovat pentru crimele din decembrie ’89 şi iunie ’90, Ion Iliescu, acesta fiind încă preşedinte de onoare al partidului. Şi, în al doilea rând, deoarece, deşi au existat oameni de bună credinţă şi în PNL şi în PSD într-un anumit moment, precum Cristian Diaconescu care era ministrul al Justiţiei în momentul în care am oprit prescrierea la 15 ani sau atunci când au plecat documentele spre CEDO, când era ministru de Externe. Şi domnul Ludovic Orban a fost de-a lungul timpului alături de Asociaţie şi de demersurile pe care le-am făcut, dar atunci când l-am rugat să ia dosarele şi să le ducă lui Crin Antonescu, pentru ca PNL este în Parlament şi poate face ceva în acest sens, domnul Crin Antonescu a refuzat în permanenţă acest lucru. Deci oameni şi oameni. Cu certitudine am convingerea că actuala conducere a PSD-ului şi a PNL-ului nu îşi doreşte o finalizare a acestor dosare. Nu-i interesează, ei urmează linia Câmpeanu-Iliescu, doi trădători ai idealurilor lui Corneliu Coposu din 1990. Şi o spun cu toată responsabilitatea şi vă pot argumenta făcând referire la ziua de 28 ianuarie, atunci când Radu Câmpeanu a trădat, a plecat din Palatul Victoria şi ştiţi că în acea seară a urmat diversiunea din Piaţa Victoriei, iar a doua zi minerii şi-au făcut apariţia pentru prima oară în Bucureşti”, a subliniat preşedintele Asociaţiei “21 Decembrie”.
În acest context, Mărieş a precizat că Alianţa România Dreapta (ARD) va continua demersurile în soluţionarea acestor dosare, în ciuda faptului că probabil Ion Iliescu va încerca, la fel cum “încearcă de 23 de ani să stranguleze justiţia”.
“Cu certitudine ARD-ul, dacă va ajunge la guvernare după data de 9 decembrie, nu vom omite, nu vom uita şi nu ne vom opri din ceea ce de fapt am făcut în toţi aceşti ani- reluarea cercetării, oprirea prescrierii şi oprirea imprescriptibilităţii crimei. Ca atare, nu există niciun motiv în cadrul Alianţei de a nu continua ceea ce s-a început. Sigur, Ion Iliescu a încercat şi încearcă de 23 de ani să stranguleze justiţia pentru că este principalul vinovat de crimă şi, din punctul meu de vedere chiar principalul criminal. Ca atare, nu mai departe de ieri, în momentul în care apar asemenea decizii, cum a fost cea dată de CEDO, am urmărit atent în ultimii 7-8 ani, de îndată se duce la Elias sau îşi aranjează o vizită în Franţa pentru că este bolnav. M-am săturat de boala lui Ion Iliescu. Îi doresc lui Ion Iliescu să trăiască mult, să ajungă la 100 şi de ani, din care ultimii să şi-i petreacă acolo unde merită, alături de prietenul lui din ’56 Victor Stănculescu”, a conchis Mărieş.
Preşedintele Asociaţiei “21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş şi vicepreşedinte al Partidului Forţa Civică este unul dintre candidaţii propuşi, în cadrul ARD, pentru Colegiul I Senat Timişoara, pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.