"Groenlanda nu este daneză" - premierul danez reacţionează la aspiraţiile lui Donald Trump

Mette Frederiksen (Getty Images)
Andrei Popescu
19.08.2019

Duminică, preşedintele american Trump a confirmat intenţia de a achiziţiona cea mai mare insulă din lume, Groenlanda, adăugând că nu intenţionează să împingă ideea în viitorul imediat.

Primul ministru al Danemarcei, Mette Frederiksen, a comentat intenţia lui Trump de a cumpăra insula numind-o „o discuţie absurdă”, a informat Axios duminică.

„Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda aparţine Groenlandei. Sper cu tărie că acest lucru nu este ceva serios ”, a spus ea într-un interviu acordat publicaţiei groenlandez Sermitsiaq.

Groenlanda este o regiune autonomă a Regatului Danemarcei. Din 1979, Danemarca este responsabilă de afacerile externe ale insulei, de problemele militare şi constituţionale, în timp ce Groenlanda are în grijă afacerile sale interne, inclusiv impozitarea şi dezvoltarea economică.

La începutul săptămânii trecute, rapoarte au sugerat că Trump are în vedere cumpărarea celei mai mari insule din lume, pe care o consideră de o importanţă strategică. În comentariile sale pentru presă făcute duminică, Trump a recunoscut că a avut un interes general „strategic”, dar că nu consideră că problema ar fi presantă.

"Este ceva despre care am vorbit [...]. Conceptul a apărut şi am spus cu siguranţă, strategic este interesant şi ne-ar interesa, dar vom vorbi cu (Danemarca)", a spus Trump.

Trump nu a respins posibilitatea unui schimb de terenuri cu Danemarca în schimbul Groenlandei, numindu-l „În esenţă, un mare acord imobiliar”.

În timpul Războiului Rece SUA a deschis o bază aeriană - Thule - în Groenlanda, pentru a se proteja împotriva eventualelor atacuri cu rachete pe care le-ar fi întreprins Uniunea Sovietică. În ultimii ani Rusia - şi, mai nou, China - emit din nou pretenţii asupra Arcticii, astfel încât tensiunile dintre marile puteri în ceea ce priveşte pretenţiile asupra vastei regiuni au crescut din nou.

Preşedintele SUA, Harry Truman, a încercat anterior să cumpere Groenlanda pentru 100 de milioane USD în aur în 1946. Danemarca a refuzat oferta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor