Doina Gherman condamnă atacul autorităţilor R. Moldova la adresa Ombudsmanului

Avocaţii Poporului sunt dezamăgiţi de reacţia autorităţilor RM la demersul lor privind acordarea fondurilor suplimentare pentru echiparea adecvată şi protecţia medicilor de contaminare cu virusul Wuhan.
Doina Gherman, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Doina Gherman, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (facebook.com/PAS)

Preşedinta Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice, Doina Gherman, ţinând cont de „atacul oficialilor” de la Chişinău la adresa Ombudsmanului, a reamintit că într-un stat de drept şi democratic, Oficiul Avocatului Poporului este o instituţie independentă, iar dacă deranjează autorităţile, înseamnă că îşi îndeplineşte atribuţiile aşa cum se cuvine.

Deputata PAS consideră condamnabilă poziţia oficialilor care nu au verticalitatea să aprecieze atunci când cineva vine cu critică constructivă, şi mai mult, adoptă o atitudine combatantă.

Parlamentara a ţinut să atenţioneze că starea de urgenţă instituită în Republica Moldova reprezintă una dintre cele mai importante provocări pentru protejarea drepturilor fundamentale şi a libertăţilor civile.

„În astfel de momente, puterea Executivului creşte foarte mult şi devine destul de dificil să fie supravegheată. Tocmai din acest motiv, instituţiile naţionale pentru apărarea drepturilor omului au nevoie de susţinere, şi nu de intimidări 'de rang înalt'!”, a concluzionat Doina Gherman.

Avocaţii Poporului sunt dezamăgiţi de reacţia autorităţilor moldovene la demersul lor oficial privind identificarea de fonduri suplimentare pentru echiparea adecvată şi asigurarea protecţiei lucrătorilor medicali faţă de contaminarea cu virusul Wuhan.

Potrivit unei declaraţii, aceştia au solicitat o audienţă prim-ministrului, Ion Chicu, pentru a discuta despre stabilirea unui mecanism de conlucrare şi schimb de informaţii între Oficiul Avocatului Poporului şi Comisia pentru situaţii excepţionale, în vederea asigurării respectării drepturilor şi libertăţilor omului în R. Moldova în perioada stării de urgenţă. Însă nu a fost dat curs solicitării. Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, Ombudsmanul a informat opinia publică despre problemele depistate.

Ombudsmanii au mai ţinut să sublinieze că în pofida „acuzaţiilor de semnalare a unor probleme inventate, de prezentare a unor date irelevante şi neveridice”, vor continua să monitorizeze situaţia din R. Moldova sub aspectul respectării drepturilor omului şi sa înainteze Comisiei pentru situaţii excepţionale recomandări ori de câte ori va fi nevoie, întrucât anume în situaţii de urgenţă, de criză, de război sau de instabilitate se admit cele mai grave încălcări ale drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe