Doina Cornea: Întotdeauna vine o generaţie care spală păcatele generaţiei anterioare
Cei peste 80 de ani ai săi, dar mai ales atacul cerebral care a ţinut-o un an în spitale din Cluj, Bucureşti şi Paris o fac pe Doina Cornea să evite cât poate orice ieşire publică.
Celebra disidentă anticomunistă trăieşte în casa sa din Cluj-Napoca şi n-o părăseşte decât atunci când este neapărat nevoie. În urmă cu o lună, chiar regele Mihai I şi regina Ana au vizitat-o acasă pentru a-i înmâna decoraţia "Crucea Casei Regale a României" şi tot atunci s-a deplasat, pentru scurt timp, la Centrul Cultural Francez din Cluj, unde, într-un cadru restrâns, fără presă, a primit din partea preşedintelui Franţei, prin intermediul ambasadorului Henri Paul, decoraţia de Comandor al Ordinului Legiunii de Onoare.
Nu mai acordă interviuri, nu mai face declaraţii publice. Spune că starea de sănătate nu-i permite acest lucru şi că tot ce a avut de spus a spus în cărţile sale.
"Nu mă angajez la niciun fel de interviu, că pot să spun prostii şi nu vreau să zic prostii, lucruri neadevărate. Toate le-am spus în cărţile mele. Dumnezeu m-a ajutat să termin ce mi-am propus, toate mărturiile", a declarat, pentru AGERPRES, Doina Cornea.
Povesteşte, în câteva cuvinte, despre ultimele sale scrieri.
"Ultima carte pe care am scris-o, înainte de îmbolnăvirea mea, era jurnalul meu, şi doamna Ana Blandiana mi-a publicat ultimele caiete. Dar nu este un interviu politic, tocmai asta spune în prefaţă Ana Blandiana, că e mirată ce puţin mă preocupa politica. Mă precupa foarte puţin. M-am implicat pentru România, nu pentru altceva. Când nimeni nu făcea aproape nimica", spune Doina Cornea, adăugând că se simte foarte departe de viaţa politică de astăzi şi că îi pare bine că a scăpat de ea.
Nu comentează nici situaţia generală a României de azi, însă spune că are convingerea că vor veni şi generaţii care o să spele păcatele celor de acum.
"Întotdeauna am speranţă, întotdeauna cred că vine o generaţie care o să spele păcatele generaţiei anterioare. Aşa cum se întâmplă în istorie. Sigur, că nu atât de repede cum ne dorim noi o să vină; noi n-o să mai prindem nimica, dar eu sunt destul de încrezătoare în puterea lui Dumnezeu şi în dreptate", a mai afirmat Doina Cornea.
A râs când a venit vorba de faptul că au trecut deja şi cei 20 de ani despre care Silviu Brucan spunea că ne sunt necesari pentru a deprinde democraţia.
"Istoria nu are paşii noştri, istoria merge cu paşi mult mai lenţi", a explicat Doina Cornea, scuzându-se apoi pentru faptul că nu mai poate continua discuţia.
Doina Cornea a suferit, pe 10 septembrie 2008, un accident vascular cerebral, cu paralizie pe partea dreaptă. Ea a fost tratată la Spitalul Militar din Cluj, după care a făcut recuperare la Cluj, Bucureşti şi la o clinică din Franţa, unde a fost dusă de către fiica sa Ariadna Combes.
Doina Cornea, cunoscută disidentă anticomunistă, s-a născut pe 30 mai 1929. A difuzat mai multe proteste la Radio Europa Liberă şi a fost arestată pentru răspândirea de manifeste anticomuniste. După 1989 a devenit membru al PNŢCD.
Pe 8 octombrie a.c., Doina Cornea a primit decoraţia de Comandor al Ordinului Legiunii de Onoare, distincţie care i-a fost înmânată de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul.
Ambasadorul Franţei a spus, cu ocazia înmânării distincţiei, că există două motive care au făcut necesară ceremonia.
"Primul, principal, constă chiar în spiritul Legiunii de Onoare care îşi propune să acorde distincţii personalităţilor exemplare, pentru ca şi ceilalţi să-i poată lua drept model", a declarat Henri Paul. "Într-adevăr, viaţa dumneavoastră este exemplară, parcursul dumneavoastră este admirabil, plin de simplitate, de curaj şi de hotărâre: este parcursul excepţional al unei femei ale cărei convingeri sunt însoţite şi de o determinare inflexibilă", a mai spus ambasadorul Franţei, adăugând că puţine femei au primit însemnle cele mai înalte ale Legiunii de Onoare.
Henri Paul a arătat că al doilea motiv se referă la faptul că se împlinesc 20 de ani de când românii şi-au câştigat libertatea şi 20 de ani de când regimul pe care l-a denunţat Doina Cornea a început să se clatine.
"Era esenţial pentru Franţa ca prin dumneavoastră să fie comemorată aniversarea evenimentelor la care aţi luat parte în linia întâi. Trezirea conştiinţei dumneavoastră s-a petrecut, aşa cum aţi relatat, cu ocazia unei vizite în Franţa", a mai spus Henri Paul, adresându-se Doinei Cornea.
"Doina Cornea, în acest an, 2009, pentru lupta dumneavoastră de o viaţă împotriva tiraniei şi pentru demnitatea umană, în numele Preşedintelui Republicii şi în virtutea puterilor care mi-au fost conferite, am onoarea de a vă decora cu Legiunea de onoare în grad de Comandor", a încheiat ambasadorul Franţei în România.
De asemenea, pe 7 octombrie, Doina Cornea a fost decorată şi de către regele Mihai I, cu "Crucea Casei Regale a României".
"Decoraţia primită din partea majestăţii sale este Crucea Casei Regale a României. Scrie că mi-a fost acordată pentru promovarea unui spirit de libertate şi demnitate, pe urmă pentru activitatea crucială în momentele ce au urmat Revoluţiei în restabilirea instituţiilor statului de drept -al doilea merit, ca să zic aşa-, şi pentru susţinerea valorilor Casei Regale a României în mod public, nu numai cu vorbe şoptite. Toate sunt adevărate şi îmi place că regele cuprinde totul în această hârtie", declara, pentru AGERPRES, la acea dată, Doina Cornea.