Rusia comemorează un an de la atentatul de pe aeroportul Domodedovo (revista presei)

Rusia comemorează un an de la atentantul terorist de pe aeroportul internaţional Domodedovo din Moscova, soldat cu 37 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, notează presa rusă de marţi.
Flori pentru victimele atentatului de pe aeroportul Domodedovo. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.01.2012

Rusia comemorează un an de la atentantul terorist de pe aeroportul internaţional Domodedovo din Moscova, soldat cu 37 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, notează presa rusă de marţi. Rossiiskaia Gazeta menţionează că atentantul a fost pregătit de un grup format din 30 de criminali. Cei care au comandat explozia au plătit suma de 500.000 de ruble (12,5 mii de euro).

Comitetul rus de anchetă susţine că atentantul a fost pus la cale de liderul organizaţiei teroriste 'Imarat Kavkaz', Doku Umarov. În subordinea sa se afla un aşa-zis batalion kamikaze, coordonat direct de Aslan Biutukaev şi Supian Abdulaev. Anume aceştia doi l-au pregătit pe teroristul sinucigaş Magomed Evloev, de 21 de ani într-un lagăr din Inguşetia, zonă instabilă din sudul Rusiei. Evloev a ajuns la zona de sosiri a curselor internaţionale de pe Domodedovo pe 24 ianuarie, la 16,30 ora Moscovei şi, apăsând pe un buton, a acţionat un dispozitiv exploziv improvizat pe care îl avea la brâu, aminteşte Kommersant. Explozia a făcut 37 de victime - ruşi şi cetăţeni străini -, iar alte 173 de persoane au fost rănite.

În plan politc, cotidianele abundă de subiecte electorale. Vedomosti semnalează că prin excluderea lui Grigori Iavlinski, fondatorul partidului de opoziţie Iabloko, din cursa prezidenţială, sunt eliminaţi mii de observatori ai scrutinului din 4 martie. Pe site-ul formaţiunii s-au înregistrat deja 15.000 de voluntari pentru monitorizarea alegerilor. Ca reprezentant al unui partid neparlamentar, Iavlinski era obligat prin lege să prezinte comisiei electorale centrale două milioane de semnături de susţinere pentru înregistrarea candidaturii sale la prezidenţiale. În urma verificării unei tranşe din aceste semnături (comisia are obligaţia să verifice 20% - n.r.), s-au constat mai multe erori decât limita admisă, ceea ce l-ar împiedica să candideze. Hotărârea nu este însă definitivă.

Liderul cecen Ramzan Kadârov şi-a exprimat dorinţa de a se retrage din politică, pentru a acorda mai multă atenţie familiei, scrie cotidianul Utro. El a făcut această afirmaţie într-o discuţie cu jurnaliştii la Kislovodsk, în Daghestan, unde a luat parte la o întâlnire a premierului Vladimir Putin, candidat la prezidenţiale, cu reprezentanţi ai electoratului caucazian. 'Întotdeauna mi-am dorit să plec la momentul potrivit din politică. Este o mare fericire şi responsabilitate să fii conducătorul unei regiuni. Am atins vârsta la care aş vrea să plec. Am o familie mare şi vreau să-i acord mai multă atenţie', a spus Kadârov, de 35 de ani. Întrebat direct cât şi-ar putea da demisia, Kadârov, ales preşedinte al Republicii cecene în 2007, a retractat: 'Aceasta nu înseamnă că vreau să plec astăzi. (...) Nu, nu am spus asta. Apoi mă veţi chinui', a adăugat Kadârov. Experţii citaţi de Utro sunt de părere că el ar putea pleca după alegerile prezidenţiale din martie, pentru menţinerea stabilităţii în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor