Dublu atentat la Moscova: Preşedintele parlamentului cecen acuză "serviciile secrete şi forţele de securitate ruse"

Epoch Times România
01.04.2010

Preşedintele parlamentului cecen Dukuvaha Abdurahmanov a acuzat marţi "serviciile secrete şi forţele de securitate moscovite" de producerea celor două atentate luni, în metroul din Moscova, relatează portalul Rosbalt.

Într-o reuniune a legislativului de la Groznâi, Abdurahmanov a declarat că dispozitivele explozive au fost aduse în metroul din Moscova din "neglijenţa totală" sau cu complicitatea fie a unor angajaţi ai metroului, fie a unor lucrători din forţele de ordine sau serviciile speciale.

"Oficiali de rang înalt consideră astăzi Caucazul de Nord principalul 'vinovat' în rapoartele lor prezentate conducerii, noi însă insistăm că responsabile de ceea ce s-a întâmplat sunt serviciile secrete din Moscova, forţele de ordine şi serviciile speciale. Un obiectiv strategic atât de important cum este metroul trebuia să beneficieze de o protecţie adecvată. Iar dacă au şi dus ceva în subteran, atunci numai prin neglijenţa absolută a serviciilor de resort sau prin complicitatea lucrătorilor tehnici ai metroului sau sprijinul unor persoane din forţele de securitate ori poliţie" - a mai spus preşedintele parlamentului cecen, citat de Rosbalt.

El i-a numit pe terorişti "duşmani ai propriului popor" şi a cerut ca aceştia să fie găsiţi şi pedepsiţi în loc să se discute despre presupusa lor naţionalitate. "Nicio naţiune nu îi împuterniceşte pe criminali să comită atentate", a adăugat Dukuvaha Abdurahmanov.

Anterior, surse din echipa de anchetă au spus că în prezent se fac cercetări referitoare la versiunea potrivit căreia în atentatele de luni de la metrou ar fi implicaţi insurgenţi din Caucazul de Nord. Poliţia rusă a difuzat deja fotografiile celor două atentatoare kamikaze şi a trei presupuşi complici ai lor - două femei 'cu înfăţişare slavă' şi un bărbat - înregistrate de camerele de supraveghere de la intrarea în metrou.

Luni dimineaţă, două teroriste kamikaze care aveau fixate dispozitive explozive pe corp le-au detonat la o diferenţă de 30-40 de minute în staţiile Lubianka (de sub sediul FSB, fostul KGB, situat la câteva sute de metri de Kremlin) şi Park Kulturî, din apropierea celebrului Park Gorki. Un nou bilanţ al victimelor consemnează 39 de morţi şi 70 de răniţi, dintre care cel puţin şapte sunt în stare critică, potrivit Rosbalt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor