Caucazul de Nord este gata să explodeze, iar Putin nu are nici acum o strategie cu privire la această regiune
Pe parcursul celui de-al treilea mandat prezidenţial, Vladimir Putin va fi nevoit să-şi revizuiască modul de abordare a problemelor din regiunea caucaziană. Cu toate acestea, liderii de la Kremlin vor continua probabil acea politică lipsită de viziune, care cimentează înţelegerea dintre elitele locale şi sistemul lui Putin, notează cotidianul italian Corriere della Sera.
În pofida victoriei înregistrate în alegerile prezidenţiale din 4 martie, Vladimir Putin nu va mai putea controla Federaţia Rusă cu ajutorul mâinii de fier, cum a făcut în timpul primelor sale două mandate. Volens nolens noul preşedinte va trebui să iniţieze schimbări şi reforme serioase ale sistemului pe care opoziţia îl supune unor critici din ce în ce mai dure.
Una dintre regiunile faţă de care Putin va trebui să-şi revizuiască atitudinea rămâne, fără îndoială, Caucazul de Nord, o regiune extrem de instabilă, pe care regimul de la Moscova o controlează exclusiv datorită alianţei de nezdruncinat cu elitele locale. Cu alte cuvinte, noua politică a Moscovei în Caucazul de Nord va deveni una dintre temele centrale ale celui de-al treilea mandat al lui Putin, subliniază cotidianul italian.
Probabil, la bază va sta 'doctrina caucaziană', proclamată la vremea sa de premierul Putin: creştere economică, investiţii străine, reducerea şomajului, dezvoltarea turismului, îmbunătăţirea imaginii regiunii, politica de tineret, reformarea sistemului de sănătate. Putin este convins că Produsul Intern Brut (PIB) în Caucaz ar putea fi de 10% şi că regiunea poate fi o verigă care să lege Rusia, Europa, Golful Persic şi Asia Centrală. În afară de aceasta, Putin plănuieşte să transforme Daghestanul într-un important centru comercial la Marea Caspică.
În realitate, spaţiul de manevră al lui Putin pe acest teritoriu este destul de limitat, consideră Corriere della Sera. Puterea 'ţarului' în aceste republici nord-caucaziene este, într-o anumită măsură, o simbioză cu elitele puterii locale.
Potrivit cotidianului italian, Putin nu va putea merge în singura direcţie care i-ar fi permis guvernului să soluţioneze problema cronică privind securitatea Caucazului de Nord şi să dea un răspuns adecvat la nemulţumirea multor etnici ruşi în legătură cu acele ajutoare de care se bucură minorităţile federaţiei. Puterea lui Putin la Moscova va fi supusă unor serioase riscuri din cauza slăbirii liderilor din republicile Caucazului de Nord. Prin urmare, Putin nu va avea altă alegere decât să militarizeze din nou regiunea.
În Caucazul de Nord nivelul de violenţă nu se reduce şi, în pofida faptului că perpetuarea acestei situaţii constituie un pericol serios, Putin nu pare să dea semne că intenţionează să-şi schimbe strategia. Mai mult decât atât, viitoarele posibile decizii ale lui Putin sunt în stare să submineze succesele înregistrate în trecut.
De exemplu, Putin se gândeşte să-l reinstaleze la preşedinţia Inguşetiei pe Murat Ziazikov. În ultimii patru ani, sub conducerea lui Iunus-Beka Evkurov această republică a înregistrat serioase succese în plan economic şi în asigurarea securităţii. Potrivit Corriera della Sera, posibila readucere a lui Ziazikov ar putea însemna revenirea la vremuri sumbre, când forţele de securitate îi arestau şi ucideau pe toţi cei care erau suspectaţi de legături cu separatiştii.
Aceasta este încă o dovadă a faptului că Putin intenţionează să aplice abordarea militară în Caucazul de Nord. Respectiva politică este una lipsită de viziune, capabilă să le aducă liderilor de la Kremlin suprize deloc plăcute, conchide publicaţia italiană.