Minorităţile din Rusia au ajutat la revenirea la preşedinţie a lui Putin

Dacă cineva a avut impresia că puternicul Vladimir Putin este un naţionalist iubit de rudele sale etnicii ruşi, trebuie să se gândească bine, deoarece cifrele Comisiei Electorale Centrale sugerează cu tărie că a obţinut cele mai multe voturi în regiunile în care etnicii ruşi sunt puţin numeroşi şi unde este cel mai uşor să manipulezi voturile, potrivit Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de luni.
Premierul rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.03.2012

Dacă cineva a avut impresia că puternicul Vladimir Putin este un naţionalist iubit de rudele sale etnicii ruşi, trebuie să se gândească bine, deoarece cifrele Comisiei Electorale Centrale sugerează cu tărie că a obţinut cele mai multe voturi în regiunile în care etnicii ruşi sunt puţin numeroşi şi unde este cel mai uşor să manipulezi voturile, potrivit Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de luni.

Conform Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, Putin a obţinut cele mai slabe rezultate în zonele slave istorice ale vechiului ''Rus'' şi cele mai bune acolo unde etnicii ruşi sunt relativ puţin numeroşi, în special în regiunile din Caucazul de Nord. Tocmai aici forţele lui Putin au fost nevoite, timp de peste un deceniu, să se afirme mai întâi printr-un război total, iar apoi printr-o campanie mai largă dar de intensitate mai mică deşi încă frecvent letală impotriva separatiştilor şi militanţilor locali.

Putin a obţinut 99,8% din voturi în Cecenia şi 93,2% în Daghestan, republica din care o mare parte din tulburări a migrat de când protejatul lui Putin, Ramzan Kadîrov, şi-a consolidat controlul asupra Ceceniei. Având în vedere că Amnesty International estimează că peste 2% din populaţia Ceceniei a fost ucisă între 1999-2007 şi ţinând seama de lista lungă şi în creştere a hotărârilor împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, privind comportamentul trupelor sale acolo, acest lucru ar fi oarecum asemănător cu victoria electorală a lui Cortes în Tenochtitlan, sau cu succesul rapid al lui Oliver Cromwell în alegerile parţiale din Drogheda şi Wexford din 1650.

Povestea se repetă în Inguşetia şi Karacevo-Cerchezia în sud şi, la fel de surprinzător, în bastioanele celor două minorităţi etnice cele mai mari din Federaţia Rusă, Tatarstan şi Başkortostan.

Prin contrast, preşedintele ales a obţinut cel mai slab rezultat dintre toate în propria capitală şi în districtul cel mai bogat şi mai sofisticat din ţară. Moscova a fost singurul district electoral în care Putin nu a reuşit să obţină o majoritate absolută, ci doar 47% din voturi. În regiunile din jurul Moscovei - acea ''Maskovîi'' din epoca medievală şi renascentistă -, imaginea nu a arătat deloc mai bine. În Iaroslavl, Kostroma, Orel, Vladimir, Tver şi Arhanghelsk, Putin a obţinut sub media naţională a sa de 63,6%. Chiar şi în Sankt Petersburg, oraşul său natal, a obţinut doar 61,9%. În regiunea din jurul Moscovei, potrivit adeversarului său Mihail Prohorov, campania lui Putin a fost dependentă de susţinătorii plimbaţi cu autobuzul de la o secţie de votare la alta pentru a asigura un relativ neinspirat 56,9%. Putin şi echipa sa de campanie resping astfel de afirmaţii.

Modelul pare clar: sprijinul acordat lui Putin este cel mai puternic acolo unde cultura europeană a pluralităţii politice de abia a prins rădăcini, dacă a prins vreodată: regiunile în care se poate bizui pe puternicii locali care să obţină voturi necondiţionat. În zonele cu o cotă mai mare de etnici ruşi şi în general mai avansate, deşi de multe ori cu o infrastructură economică în descompunere, sprijinul faţă de Putin este semnificativ mai slab.

Departe de a promova 'korennoi narod' - rădăcinile naţiunii - aşa cum s-a lăudat odată, Putin a revenit la putere pe spinarea minorităţilor din Rusia, sau mai degrabă a ''locotenenţilor'' pe care Putin i-a numit pentru ele, conchide WSJ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor