Renaşterea islamică din Cecenia nu mai este un lucru atât de benevol

Cecena Seda Mahaghieva, în vârstă de 15 ani, a fost nevoită să lupte pentru dreptul său de a purta hijab.
Femeie purtând hijab pe stradă. (Christopher Furlong / Getty Images)
Epoch Times România
23.03.2012

Cecena Seda Mahaghieva, în vârstă de 15 ani, a fost nevoită să lupte pentru dreptul său de a purta hijab. Astăzi, însă, obiceiurile musulmanilor fundamentalişti sunt din ce în ce mai populare în Cecenia. Unii musulmani nu sunt încântaţi de acest lucru, considerând fenomenul o interpretare eronată a islamului, notează corespondenta publicaţiei USA Today.

'Iniţial, rudele nu mă lăsau să port hijab. Spuneau că sunt prea mică. Mama ne bătea în fiecare zi pe mine şi pe sora mea, însă acest lucru nu m-a oprit: sunt musulmană şi să port hijab este de datoria mea', afirmă Seda. La ora actuală, jumătate dintre fetele din clasa în care învaţă Seda poartă hijab. Aceasta este o ruptură bruscă de tradiţiile locale: în trecutul nu atât de îndepărtat, cecenele căsătorite îşi acopreau părul doar cu un mic batic.

Pentru tineretul cecen, islamul devine piatra unghiulară a identităţii şi dă la spate grozăviile prin care au trecut cecenii pe vremea când erau refugiaţi, dormind în corturi şi supermarketuri părăsite din Daghestanul şi Inguşetia vecine, comentează jurnalistul american.

Liderul cecen Ramzan Kadârov depune toate eforturile pentru a poziţiona Cecenia ca pe o regiune musulmană în plină dezvoltare, iar guvernul său promovează islamul şi consolidează tradiţiile musulmane. În pofida faptului că, potrivit legislaţiei ruseşti, Biserica este separată de stat, la ora actuală şcolile din Cecenia sunt obligate să promoveze islamului. Practic, în fiecare şcoală există camere pentru rugăciune şi se aplică un cod vestimentar strict, toatele elevele fiind obligate să vină la şcoală cu capul acoperit. Mulţi sunt nemulţumiţi de aceste reguli, notează corespondentul.

Potrivit USA Today, iniţial islamizarea în Cecenia era una benevolă: dacă purtau batic pe cap, femeile erau premiate. Astăzi, indiferent de confesiune, toate femeile din Cecenia, inclusiv fetiţele, trebuie să se îmbrace în instituţiile de învăţământ şi de stat conform codului vestimentar musulman. Anul trecut, organizaţia Human Rights Watch a publicat un raport despre atacuri la adresa femeilor care nu aveau capul acoperit.

În prezent, băuturile alcoolice sunt interzise în Cecenia, iar autorităţile sprijină poligamia. Segregarea sexelor în frizerii şi săli de sport devine normă. Mulţi musulmani ceceni declară că aceasta nu este o interpretare corectă a islamului.

Doar puţine fete intenţionează să obţină studii superioare sau să dezvolte o carieră profesională. Însă, fiecare are un iubit permanent, 'musulman adevărat', după cum subliniază acestea. 'Ne plac băieţii, însă noi respectăm regulile islamului. Allah ne va mulţumi pentru aceasta în viaţa cealaltă', a declarat una dintre tinerele cecene pentru USA Today.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor