Doi angajaţi SRI, sancţionaţi disciplinar pentru un favor făcut lui Ioan Becali

Ioan Becali
Ioan Becali (cugetliber.ro)

Doi angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI) au fost sancţionaţi disciplinar şi administrativ după ce l-au lăsat pe Ioan Becali să treacă prin filtrul de protocol la aeroportul Otopeni, deşi acesta nu deţinea paşaport diplomatic, relatează Mediafax. Sancţiunile au fost dispuse în urma unei anchete la nivelul lucrătorilor de la controlul anti-tero.

Ancheta a fost declanşată după ce, la începutul lunii noiembrie, fostul secretar de stat în Ministerul Muncii, Valeriu Nicolae, a relatat, pe Facebook, că l-a văzut pe fostul impresar Ioan Becali în timp ce trecea, la aeroportul Otopeni, prin filtrul destinat diplomaţilor, fentând coada de la controlul anti-tero.

La solicitarea Mediafax, SRI a comunicat că, după sesizarea incidentului, au fost dispuse verificări în urma cărora un operator de securitate şi şeful acestuia au fost sancţionaţi disciplinar şi administrativ.

Potrivit SRI, filtrul prin care a trecut Becali nu este destinat exclusiv pentru persoanele care deţin paşaport diplomatic ci este utilizat în anumite momente, inclusiv pentru toate categoriile de pasageri în scopul fluidizării fluxului. În momentul în care Becali a trecut prin filtru, nu era însă cazul de fluidizare a fluxului.

"Relocarea domnului Ioan Becali pe filtrul respectiv a fost o decizie individuală a unui operator de securitate din cadrul instituţiei noastre, care nu a respectat procedurile interne, având în vedere că fluxul de pasageri existent la acel moment nu impunea operaţionalizarea respectivului filtru. În acest sens, asupra operatorului de securitate şi a şefului său au fost aplicate măsuri disciplinare şi administrative”, precizează SRI.

SRI mai precizează că procedurile de control de securitate aplicate lui Ioan Becali au fost derulate "în deplină conformitate cu standardele comunitare şi naţionale în domeniul securităţii aviaţiei civile" şi că evenimentul "a fost unul izolat, care nu caracterizează activitatea" angajaţilor săi de pe aeroporturile civile din ţara noastră.

SRI asigură controlul de securitate al pasagerilor şi bagajele acestora, pe aeroporturile civile din România, în baza atribuţiilor stabilite de Hotărârea de Guvern 1193 din decembrie 2012.