Celebrul "Doi ş'un sfert" e istorie. Guvernul Cioloş dă undă verde noului DGPI

Guvernul a aprobat reorganizarea DIPI, celebrul "Doi ş'un sfert", noua structură rezultată - Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) - urmând să desfăşoare activităţi informativ-operative exclusiv pe domeniul de competenţă al Ministerului de Interne.
Andrei Pricopie
02.11.2016

alte articole

Ioan Dragos Tudorache(Ministrul de Interne) (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
02.11.2016

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) se va înfiinţa în subordinea Ministerului de Interne şi va funcţiona ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, din aria de competenţă a acestui minister, reiese dintr-o ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri de Guvernul Cioloş.

"DGPI va desfăşura activităţi informativ-operative, exclusiv pe domeniul de competenţă al MAI, ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Odată cu crearea acestei structuri se va desfiinţa Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Actul normativ adoptat astăzi de Guvern stabileşte modul de organizare şi funcţionare al DGPI la nivel de direcţie generală, care, prin furnizarea de date şi informaţii factorilor decizionali din MAI, va contribui la asigurarea integrităţii, eficienţei şi profesionalismului personalului ministerului şi, implicit, la creşterea calităţii serviciilor asigurate de unităţile acestui minister în domeniul ordinii publice", se arată într-un comunicat remis de Guvernul Cioloş.

Potrivit Executivului, DGPI se va integra în arhitectura sistemului naţional de securitate şi va contribui la realizarea misiunilor MAI alături de Poliţia Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, această structură va face parte din sistemul naţional de apărare şi din Comunitatea Naţională de Informaţii.

Structura organizatorică şi numărul de posturi ale DGPI se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne. Echipa de comandă a DGPI va fi formată din specialişti în domeniu – cadre militare în activitate – fapt ce va garanta desfăşurarea activităţii structurii în condiţii de imparţialitate şi echidistanţă. Conducerea DGPI va fi asigurată de un director general, numit în funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul CSAT.

Cu ce se va ocupa DIPI

"În ceea ce priveşte competenţele, DGPI va desfăşura activităţi de informaţii, contrainformaţii şi protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţională a MAI. Această structură nu va mai avea competenţa de a derula activităţi informativ - operative pentru identificarea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, factorilor de risc şi ameninţărilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence şi criminalităţii organizate transfrontaliere, respectiv activităţilor asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfăşurată de SRI.

De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI nu va mai avea competenţe în a derula activităţi de culegere de informaţii în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei şi spălării banilor, traficului şi
consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI aceste activităţi vor fi desfăşurate de către Poliţia Română.

DGPI va desfăşura însă activităţi de culegere a informaţiilor în scopul asigurării integrităţii profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor la corupţie.

Pe componenta de securitate, DGPI va asigura, la nivelul MAI, coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, va asigura, la nivelul MAI, coordonarea şi controlul activităţii pentru securitatea cibernetică.

Personalul DGPI va fi format din cadre militare şi personal contractual. Pentru asigurarea unui nivel ridicat de integritate, posturile vacante de execuţie şi de conducere vor putea fi ocupate doar după efectuarea unor verificări de specialitate. Verificările se fac în scopul identificării oricăror elemente ce ar putea reprezenta vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale.

Poliţiştii din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă se pun la dispoziţia MAI, în vederea numirii într-o funcţie corespunzătoare. Aceştia pot participa la procedurile de ocupare a posturilor vacante din DGPI. Personalul contractual din cadrul DIPI se preia în cadrul Direcţiei Generale de Protecţie Internă, în condiţiile legii."

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei se vor lua măsuri pentru operaţionalizarea administrativă a noii structuri şi în acest sens va fi adoptată o hotărâre de guvern privind structura organizatorică a MAI, un ordin de ministru pentru structura organizatorică şi regulamentul de funcţionare al DGPI, precum şi un ordin al şefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al structurii.

Ce se întâmpla cu arhiva şi listele cu acoperiţi

Arhiva şi listele cu acoperiţi gestionate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) vor fi preluate de Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a MAI, a anunţat ministrul Dragoş Tudorache.

"În zilele următoare, prin ordin de ministru, voi lua măsuri specifice şi foarte stricte pentru a asigura securizarea arhivelor, securizarea echipamentelor, materialului cu care această structură funcţionează. În ceea ce priveşte arhiva şi listele de acoperiţi, cred că este o impresie greşită care s-a indus în rândul reprezentanţilor sindicatelor, pentru că arhiva DIPI nu pleacă nicăieri. Arhiva DIPI şi listele de acoperiţi rămân în cadrul noii structuri, rămân în Ministerul de Interne.

Chiar în acest moment se realizează securizarea completă a arhivelor, atât arhivele fizice, dosarele de hârtie care au existat, arhiva istorică, dar şi sistemele informatice, care la acest moment practic gestionează şi stochează activitatea acestei structuri. Deci nu va fi niciun transfer de arhivă către nimeni. Ele sunt securizate şi vor fi preluate apoi de noua structură", a declarat Dragoş Tudorache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor