Doi adolescenţi tibetani mor după ce şi-au dat foc
alte articole
Încă doi adolescenţi tibetani au murit în China, după ce şi-au dat foc, crescând numărul autoincendierilor la 104, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.
Adolescenţii au fost identificaţi ca fiind Rinchen, în vârstă de 17 ani, şi Sonam Dhargye, în vârstă de 18 ani; ei şi-au dat foc în Dzorge, Ngaba, situat în provincia Sichuan, în noaptea de marţi, a declarat Campania Internaţională pentru Tibet, sau Salvaţi Tibetul. Amândoi mergeau la aceeaşi şcoală.
Dintre cei 104 tibetani care şi-au dat foc din februarie 2009, 22 au fost sub vârsta de 18 ani, a indicat Salvaţi Tibetul. Ei au luat parte la proteste pentru a demonstra împotriva politicilor regimului chinez în zonele tibetane, cerând libertate culturală şi religioasă şi întoarcerea lui Dalai Lama.
Salvaţi Tibetul a declarat că corpurile neînsufleţite ale lui Rinchen şi Sonam Dargye au fost recuperate de familiile lor, dar nu este clar dacă acestea îşi pot efectua rugăciunile lor tradiţionale.
Un alt tibetan, Namlha Tsering, şi-a dat foc şi a murit pe 17 februarie, dar familiei şi prietenilor lui nu li s-a permis să efectueze rugăciunile la el acasă. După moartea sa, autorităţile au luat corpul său pentru a fi incinerat. În această lună, cinci tibetani şi-au dat foc.
"Tibetanii sunt atât de supăraţi de lungile sentinţe cu închisoarea acordate tibetanilor de autorităţi, în tentativa lor de a incrimina autoincendierile, încât au avertizat că acţiunile disperate vor continua 'pentru o lungă perioadă de timp'", a afirmat grupul de drepturi.
În ultimele luni, regimul chinez şi-a intensificat supravegherea şi restricţiile în zonele tibetane, arestând zeci de tibetani suspectaţi de implicare în protestele prin auto-incendiere. Dar de obicei, ori de câte ori are loc o autoincendiere, regimul întrerupe telecomunicaţiile pentru a preveni răspândirea informaţiilor.
Autorităţile chineze au arestat pe 11 februarie şase tibetani în Tsawa Dzogang, situat în Tibet, pentru că au împărţit pliante în care se cerea independenţa Tibetului şi se îndemna la proteste împotriva regimului chinez, a raportat Tibet Post International.
Dar cele mai recente două autoincendieri "arată că în pofida represiunii recente a Chinei, această formă de protest este probabil să rămână o caracteristică a răspunsului tibetan faţă de ocupaţia chineză în 2013", a declarat Stephanie Brigden, şefa organizaţiei Salvaţi Tibetul, pentru Radio Asia Liberă.
"De asemenea, acesta subliniază situaţia dificilă a copiilor din Tibet, care se confruntă cu toate provocările unei vieţi sub opresiune şi participă adesea la protestele împotriva acesteia", a spus ea.
Liderii tibetani care au fost exilaţi în oraşul indian Dharamsala nu şi-au asumat responsabilitatea pentru auto-incendieri şi au cerut tibetanilor care trăiesc în China să exercite stăpânire de sine.