Dodon la Bruxelles: Dacă se va decide, voi anula Acordul cu UE

După prima întâlnire avută cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, preşedintele Dodon a precizat că ar fi susţinut cele menţionate, în cadrul vizitei sale la Moscova, privind situaţia din Moldova de după semnarea Acordului de Asociere RM-UE şi anularea acestuia.
Igor Dodon şi Donald Tusk la Bruxelles (facebook.com / dodon.igor)
Maria Maevschi
07.02.2017

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu dl Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Cei doi au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia curentă şi nemijlocit relaţiile dintre UE şi Republica Moldova.

„Am menţionat că, deşi prognozele cu privire la dezvoltarea ţării noastre după semnarea Acordului de Asociere cu UE erau foarte optimiste, în realitate, după doi ani de implementare, situaţia în ţară s-a înrăutăţit. Aici mă refer atât la indicatorii macroeconomici, calitatea vieţii cetăţenilor, indicii de percepţie a corupţiei, dar şi la independenţa instituţiilor şi libertatea mass-media”, a scris Dodon pe pagina sa de facebook, trecând peste faptul că nu Uniunea Europeană, ci autorităţile din Moldova se fac vinovate de situaţia în care se află acum cetăţenii.

În ceea ce priveşte anularea Acordului de Asociere, Dodon a reiterat faptul care, în opinia lui, ar corespunde cu poziţia majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, că dânsul în calitate de preşedinte va da curs acestei iniţiative de anulare a acordului „dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat”, confirmând astfel că poziţia sa a rămas aceeaşi pe care a menţionat-o şi anterior.

„Le-am sugerat ideea să vadă că totuşi ceva nu merge în Republica Moldova la ceea ce ţine de politica Uniunii Europene, în special a scăzut dramatic încrederea populaţiei în integrarea europeană şi pe parcursul mai multor ani partenerii au susţinut guverne corupte şi nu cetăţenii”, a adăugat şeful statului, cu toate că majoritatea celor peste 100 de oameni care părăsesc zilnic Moldova, aleg să locuiască în ţările europene.

Dodon a precizat că a mai discutat şi „despre reforma în sectorul financiar bancar, furtul miliardului, care, apropo, s-a produs după semnarea Acordului de Asociere cu UE”, de parcă cei care au aplicat schema de fraudare a băncilor din Moldova ar fi fost autorităţile din UE şi nu cele de la Chişinău, care nici până acum nu-şi dau interesul să investigheze acest furt, ci, din contră, l-au pus pe umerii cetăţenilor.

„Am discutat şi despre Transnistria. La capitolul comerţ am lansat ideea unor negocieri trilaterale, Republica Moldova-Uniunea Europeană-Federaţia Rusă. Dacă aceste negocieri nu vor avea loc în acest an atunci la anul, după alegeri. Am specificat că, acum, pentru Republica Moldova este vitală restabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă”, a mai menţionat Dodon, conform privesc.eu.

Menţionăm că în perioada 6-8 februarie, preşedintele RM, Igor Dodon se va afla într-o vizită oficială la Bruxelles. Marţi Dodon s-a întâlnit cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, după care urmează să aibă întrevederi cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Jean-Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene şi cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor