DOCUMENTAR: Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, o instanţă creată de ONU în 1993

Epoch Times România
16.05.2012

Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie  a fost creat în mai 1993 de către Consiliul de Securitate al ONU, pentru a judeca persoanele acuzate de încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar în fosta federaţie iugoslavă începând din anul 1991.

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, în vârstă de 63 de ani, a fost transferat în 2008 la centrul de detenţie al TPI. Lui i se alătură Ratko Mladici, al cărui proces începe miercuri

Karadzici este acuzat la TPI de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid, în special pentru masacrul de la Srebreniţa, din iulie 1995, şi pentru asedierea actualei capitale bosniace, Sarajevo, în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), soldat cu 100.000 de morţi. După Slobodan Miloşevici, care a murit în celula sa de la TPI, în martie 2006, înainte ca procesul său să se încheie, Karadzici şi Mladici sunt cei mai importanţi acuzaţi TPI în termeni de responsabilitate generală în acest conflict.

TPI poate judeca acuzaţii de genocid, crime împotriva umanităţii, încălcări ale convenţiilor de la Geneva, precum şi violări ale legilor sau cutumelor de război.

Instanţa funcţionează potrivit regulilor de procedură şi probare pe care ea însăşi le-a stabilit şi care derivă în cea mai mare parte din dreptul anglo-saxon. TPI nu prevede judecarea unei persoane în lipsă. Poate pronunţa sentinţe de condamnare la închisoare pe viaţă, dar nu şi pedeapsa cu moartea.

TPI dispune de un buget de circa 300 de milioane de dolari şi are circa 1.200 de angajaţi. Judecătorul italian Fausto Pocar a fost ales în noiembrie 2005 preşedinte al tribunalului, iar procuror este belgianul Serge Brammertz.

După procesele de la Nurnberg şi Tokyo, TPI este prima instanţă internaţională pentru judecarea crimelor de război de după Al Doilea Război Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor