Dobriţoiu: România riscă să nu mai asigure misiunile de poliţie aeriană
Ministrul apărării, Cornel Dobriţoiu, a declarat miercuri, la Bruxelles, că, din cauza ritmului în care MIG-urile îşi epuizează durata de funcţionare, România riscă să nu mai asigure misiunile de poliţie aeriană, iar negocierile cu Portugalia vor începe în curând.
”Negocierile nu au început, urmează să le începem în timp foarte scurt, în urma emiterii unei scrisori de intenţie în acest sens. Costurile de care am vorbit sunt estimative, oferite de partea portugheză, de 670 milioane de dolari, dar ele sunt subiectul negocierilor bilaterale”, a declarat Dobriţoiu, întrebat în ce stadiu sunt negocierile.
Ministrul apărării consideră că preţul final va fi mai mic de 670 milioane de dolari.
”Costurile estimate de portughezi sunt o valoare maximală, pentru că partea portugheză ne-a lăsat să înţelegem că se poate negocia faţă de preţurile avansate. Noi vom începe negocierile pentru 12 avioane, numărul a fost stabilit în funcţie de informaţiile primite atât de la nivelul Forţelor Aeriene Portugheze, care au anunţat că ar avea disponibile nouă avioane, cât şi de la Ministerul portughez al Apărării, care şi-a manifestat disponibilitatea de a scoate la vânzare 12 aparate, pentru a acoperi unele cheltuieli legate de deficit”, a precizat Cornel Dobriţoiu, în cadrul unei conferinţe susţinute după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniştri ai apărării.
Ministrul apărării a avertizat că avioanele MIG 21 Lancer îşi epuizează rapid durata de viaţă şi se pune problema capacităţii României de a-şi asigura misiunile de poliţie aeriană.
”Datorită ritmului abrupt în care MIG-urile 21 Lancer îşi vor epuiza durata de funcţionare se pune problema menţinerii capacităţii României de a-şi asigura misiunile de poliţie aeriană pe întreg teritoriul naţional. În acest sens, vrem să grupăm toate aparatele funcţionale la o singură bază aeriană, pentru ca ulterior, pe măsura intrării în dotare a aparatului de generaţia a patra, să putem să operăm în formule mixtă, cu două tipuri de aparate”, a precizat Dobriţoiu.
Decizia de a achiziţiona avioane din Portugalia a fost luată la ultima şedinţă a CSAT, la 27 septembrie.