Dobriţiou şi Fota, discuţii în contradictoriu pe tema siguranţei naţionale

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu şi consilierul prezindenţial, Iulian Fota, au avut un schimb de replici în Aula Academiei Române, pe tema strategiei naţionale de apărare.
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu. (Lavinia Savu / Epoch Times)
Ioana Statescu
26.11.2012

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu şi consilierul prezindenţial, Iulian Fota, au avut un schimb de replici în Aula Academiei Române, pe tema strategiei naţionale de apărare.

În discursul său din deschiderea dezbaterii ”Securitatea naţională în societatea bazată pe cunoaştere”, organizată de Academia Română, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării şi Ministerul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu a criticat deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, considerând că acestea nu ar fi fost adoptate în funcţie de resursele financiare. Totodată, Ministrul Apărării s-a arătat nemulţumit de conţinutul Strategiei Naţionale de Apărare. Potrivit acestuia, documentul conţine sintagma "interes naţional" la singular, ceea ce contravine prevederilor Constituţiei.

”După cum observaţi, în spaţiul public, peste 90% din elitele noastre folosesc sintagma 'interesele naţionale' la singular, ceea ce denotă o necunoaştere crasă a acestora, ori necunoaşterea inclusiv a documentului şi a instrumentelor care proiectează, individualizează multitudinea intereselor naţionale ale unui stat”, a declarat Corneliu Dobriţoiu.

Consilierul prezidenţial, Iulian Fota, a întrerupt discursul ministrului, întrebându-l pe acesta dacă a citit Strategia Naţională de Apărare a Ţării şi criticândul-l pe Dobriţoiu că nu a venit în schimb cu un punct de vedere alternativ la document.

De cealaltă parte, ministrul Apărării a reproşat că strategiile de securitate ale ţării nu au ţinut cont de termenul legal de elaborare şi nu a fost susţinut de preşedintele Traian Băsescu. În replică, Iulian Fota a precizat că Strategia Naţională de Apărare a fost transmisă la Parlament în termen legal.

Discuţia în contradictoriu a continuat şi pe tema strategiei de achiziţie a avioanelor multirole. Corneliu Dobriţoiu a acuzat că această decizie nu a ţinut cont de resursele existente.

”La început a fost aprobată o decizie pentru cumpărarea unor avioane în serviciu, fapt pentru care s-au blocat toate demersurile în acest sens. Ulterior, s-a renunţat la decizie din cauza lipsei resurselor. Ulterior, s-a adoptat o decizie mai interesantă: să achiziţionăm avioane noi şi în număr mai mare”, a punctat ministrul Apărării.

În răspuns, consilierul prezidenţial l-a acuzat de minciună pe actualul ministru:”Nu accept minciuni despre siguranţa naţională”, a afirmat acesta şi a cerut lui Dobriţoiu să nu atace instituţia CSAT.

Cei doi demnitari au părăsit ulterior Aula Academiei în care a avut loc schimbul de replici, însă acuzele au continuat prin intermediul presei.

Consilierul prezidenţial a declarat că în discursul său, ministrul Apărării a spus ”foarte multe minciuni”.

”E prea importantă problematica aceasta a securităţii naţionale ca să o abordăm într-o manieră ipocrită şi cu foarte multe minciuni. Ministrul, în această sală, a spus foarte multe minciuni şi nu ştiu de ce le foloseşte. Putem discuta, a avut întotdeauna din partea noastră foarte multă deschidere să discutăm chestiunile profesionale. De ce este nevoie să folosim minciuna şi un tip de ipocrizie pe care eu nu-l mai suport, nu-l mai accept? Vorbesc de atacul la CSAT, despre lucruri false. În momentul acesta este prea multă minciună şi ipocrizie pe zona de securitate naţională”, a afirmat Iulian Fota.

De cealaltă parte, ministrul Apărării a definit strategia naţională de securitate ca "muzică lăutărească" şi a subliniat că în CSAT se adoptă hotărâri contradictorii care anulează decizii anterioare. Unul dintre exemplele invocate de Corneliu Dobriţoiu în acest sens a fost decizia privind achiziţia de avioane multirole, pentru care nu au putut fi alocaţi bani de la bugetul de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor