Forţele pro-Rusia ar fi distrus avionul ”din greşeală”, anunţă oficialii americani

Rămaşiţe ale zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines
Rămaşiţe ale zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Oficiali din Administraţia Statelor Unite au declarat că forţele pro-Rusia au lovit cel mai probabil avionului Malaysia Airlines ”din greşeală”, neînţelegând că este un zbor civil.

Oficialii americani, sub protecţia anonimatului, au declarat că ”cea mai plauzibilă explicaţie” pentru distrugerea avionului este că forţele pro-Rusia au tras o rachetă de provenienţă rusă SA-11 după ce l-au confundat cu un alt fel de avion.

”La cinci zile după (prăbuşire) pare să fie o greşeală”, a declarat unul dintre oficiali.

Oficialii au anunţat că aprecierile sunt susţinute de dovezile mass media socială şi de conversaţiile interceptate ale forţelor pro-Rusia, a căror materiale audio au fost verificate de agenţiile Statelor Unite.

Vorbitorii s-au lăudat iniţial că au doborât un avion de transport, dar mai târziu au recunoscut că ar fi putut să fi comis o eroare, a declarat oficialul. Toţi cei 298 de pasageri ai avionului MH-17 au murit în incident.

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat că este convins că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată din teritoriile din estul Ucrainei, controlate de forţele pro-Rusia.

Oficialii Statelor Unite au anunţat că informaţiile satelitului arătau o coloană de fum pe traiectoria urmată de rachetă ceea ce a permis analiştilor să calculeze o zonă de lansare în apropiere de graniţa ruso-ucraineană. Aceştia mai spus că senzorii cu infraroşu au detectat explozia avionului.

Oficialii din informaţii susţin că nu ştiu în acest moment cu exactitate cine a tras racheta.

”Noi nu ştim cine opera practic sistemul în acea zi dar în general avem imagini dovezi care arată că ruşii au furnizat aceste tipuri de sisteme, că ruşii au oferit antrenamentul”, a declarat un oficial al administraţiei Statelor Unite.

Oficialii din informaţii susţin că au rapoarte potrivit cărora din zonele controlate de forţele pro-Rusia, în timpul celor două luni de conflicte dintre armata ucraineană şi forţele pro-Rusia, s-a tras asupra a zeci de avioane. Două dintre ele erau avioane de transport mari, potrivit oficialilor.

Majoritatea aparatelor de zbor care au fost ţintite zburau la altitudine joasă. Când a fost lovit, zborul MH17 se afla la peste 10.000 de metri altitudine.

Oficialii din informaţii au anunţat că Statele Unite nu ştiu dacă forţele pro-Rusia sunt în posesia sau în controlul sistemelor de rachete SA-11 până la doborârea avionului MH-17.

Liderii forţelor pro-Rusia au declarat că nu rebelii au doborât avionul. Rusia a negat în mod repetat implicarea.

Oficialii din informaţii a Statelor Unite au respins acuzaţiile ruse, potrivit cărora avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer trasă de armata ucraineană, sau de un avion de vânătoare ucrainean.

Aceştia susţin că teoria rachetei aer-aer era susţinută de extrem de puţine sau nicio dovadă, iar, în timp ce guvernul ucrainean avea acces la rachete SA-11, nu a existat nicio dovadă nicăieri în apropiere de regiunea în care s-a prăbuşit.

Oficialii din informaţii au anunţat în ultimele săptămânii că Statele Unite au urmărit mişcările Rusiei care a transportat o mare cantitate de arme, inclusiv tancuri, autovehicule blindate, şi sisteme de lansatoare de rachete multiple, de-a lungul graniţei.

Oficialii susţin că forţele pro-Rusia au fost antrenate la o bază militară mare în apropiere de oraşul Rostov din sud-vestul Rusiei.