DNA va începe urmărirea penală împotriva lui Lucian Duţă, fostul şef CNAS

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.01.2014

DNA începe urmărirea penală împotriva fostului şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, informează Gândul.

Lucian Duţă este cercetat pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor statului. Conform DNA, în acest caz a fost constatat un prejudiciu de 14 milioane de euro.

Dosarul în care este cercetat fostul şef al CNAS a pornit de la autosesizarea DNA din 29 noiembrie 2012, fiind anterioară plângerilor formulate de Guvernul Ponta împotriva lui Duţă. Sesizările Guvernului au fost conexate la dosarul deschis independent de DNA.

”La acest dosar au fost conexate dosarele nr 62/P/2013, nr 173/P/2013 şi 81/P/2013 privind neîncasarea taxei de claw-back, implementarea Cardului Naţional de Asigurări de Sănătate şi achiziţia de servicii instruire personal şi asistenţă tehnică pentru operarea SIUI”, se arată în raportul IJ.

Reamintim că în iulie 2013, Corpul de Control al Premierului l-a acuzat pe fostul director al CNAS Lucian Duţă (PDL) că a gestionat în mod ilicit contractul de producere şi distribuire a cardurilor de sănătate, Victor Ponta considerându-l pe Duţă vinovat "pentru dezastrul din CNAS".

Duţă a fost acuzat că ar fi prejudiciat statul cu peste 1,2 milioane de euro prin faptul că nu a încheiat cu Imprimeria Română contractul pentru producerea cardului naţional de sănătate, ceea ce a condus la nerealizarea cardurilor", a întârziat 7 luni cu procedurile premergătoare contractului şi a propus atribuirea către Poşta Română a contractului de curierat prin negociere directă .

La rândul său, Lucian Duţă acuză faptul că "premierul blochează sistemele antifraudă" proiectate şi aplicate de el la CNAS şi că adevăratul vinovat pentru blocarea cardurilor de sănătate este Doru Bădescu, cel care i-a urmat lui Duţă la conducerea CNAS, în mai 2012

"CNAS a fost condusă de finul lui Victor Ponta, Doru Bădescu, timp de un an şi o lună, şi de protejatul lui Ponta şi Antonescu, Cristian Buşoi, de o lună. Cardul de sănătate, proiectul meu, reprezintă elementul central antifraudă din sistemul de sănătate. Prin aplicarea lui s-ar economisi 400 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi dus direct către pacienţi. Cardul a fost blocat. De cine? De Victor Ponta, prin finul lui, fostul şef al CNAS. Victor Ponta a blocat sistemul antifraudă. Lui Victor Ponta nu-i pasă de pacienţi, îi pasă de clienţii politici", declara în iulie Lucian Duţă.

Medicul Doru Bădescu a fost numit în funcţie în mai 2012. Despre Bădescu mass-media a relatat că prin cabinetul său medical au trecut unii dintre cei mai cunoscuţi arestaţi ai ţării, printre care Răzvan Temeşan, Miron Cozma, Ioana Maria Vlas şi Marian Iancu. Unii dintre ei ar fi reuşit să scape de puşcărie datorită bolilor grave descoperite de doctorul Bădescu. Despre Bădescu s-a mai afirmat că ar fi medicul de familie al premierului Ponta.

Ca urmare a acuzelor formulate de Premier la adresa Justiţiei, Ponta reproşând tegiversarea dosarelor PDL, Inspecţia Judiciară arată că a verificat la DNA modul în care sunt investigate plângerile formulate de guvern împotriva lui Lucian Duţă şi a altor şefi de instituţii publice din perioada guvernării Boc. În cazul lui Lucian Duţă, DNA a informat IJ că urmează să înceapă urmărirea penală într-unul dintre dosarele în care Lucian Duţă este cercetat.

Reamintim că joi, după ce a investigat acuzaţiile premierului Ponta şi temeiurile pe care acesta s-ar fi putut eventual baza, Inspecţia Judiciară a concluzionat că "declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei."

Ca termen de comparaţie între dosarele Duţă şi dosarul Zambaccian, care i-a adus lui A. Năstase, în ianuarie 2014, condamnarea de 4 ani etichetată de premier ca fiind politică, dosarul lui Duţă a fost deschis la autosesizarea DNA în 2012 în timp ce dosarul Zambaccian, a fost înregistrat oficial în sistem pe 13 noiembrie 2006, soluţionarea sa durând 7 ani şi o lună. Din această perioadă, dosarul s-a aflat pe rolul instanţelor doar 3 ani şi 7 luni, perioadă din care, timp de 6 luni judecata a fost suspendată, iar pentru motivarea sentinţei de fond au fost necesare aproximativ 2 luni de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor