DNA: Senatorul Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, acuzat de luare de mită

În dosarul în care a fost reţinut marţi primarul municipiului Constanţa Radu Mazăre, este acuzat de luare de mită şi alt membru al familiei Mazăre şi anume fratele edilului, senatorul Alexandru Mazăre.
Sigla şi sediul DNA (Epoch Times România)
Flori Mladin
09.04.2014

În dosarul în care a fost reţinut marţi primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, este acuzat de luare de mită şi alt membru al familiei Mazăre şi anume fratele edilului, senatorul Alexandru Mazăre, conform Realitatea.

Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe Radu Mazăre că a aranjat licitaţia de construcţie a unui campus de locuinţe sociale, luând mită 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul "Henri Coandă".

Edilul a fost luat de mascaţi de pe terasa unui restaurant din parcul bucureştean Herăstrău, de unde a fost dus la DNA, fiind prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Radu Mazăre a lansat programul de construire de locuinţe în Campusul Social “Henri Coandă” în 2011. Pentru a-şi adjudeca proiectul, Abraham Morgenstern, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, i-a remis lui Mazăre suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii au fost plătiţi în mai multe tranşe şi, pentru a li se pierde urma, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru slaba cooperare internaţională în materie de spălare de bani.

În schimbul banilor primiţi, Radu Mazăre, cunoscut pentru extravaganţele vestimentare, parade şi vacanţe în Madagascar, a efectuat, conform DNA, o serie de demersuri prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Abraham Morgenstern, care a fost reţinut şi el de DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Declaraţia de avere a lui Radu Mazăre: teren în Madagascar, apartament în Bucureşti şi 300.000 de euro

Primarul Radu Mazăre, are, potrivit ultimei declaraţii de avere, un teren în Madagascar luat în concesiune cu unul dintre fraţii săi, un apartament în Bucureşti, o şalupă, aproape 300.000 de euro cash, acţiuni la mai multe firme, totodată el împrumutând 600.000 euro unei persoane.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, postate în luna iunie a anului trecut pe site-ul Primăriei Constanţa, Radu Mazăre deţine câte patru procente din două terenuri intravilane din Bucureşti, unul în suprafaţă de 24,16 metri pătraţi, iar celălalt de 35,68 metri pătraţi, achiziţionate în anul 2009.

Mazăre are şi 1,7 hectare de teren în Madagascar luat, în anul 2012, în concesiune cu fratele său Mihai. De altfel, el a fost în mai multe vacanţe în Madagascar şi anunţase că va merge acolo şi de Paşte. Mai mult, Mazăre spunea că pe terenul de 1,7 hectare vrea să construiască şapte bungalow-uri şi un restaurant.

Mazăre are şi un apartament în Bucureşti, construit în regie proprie, în 2013, cu o suprafaţă de 184,43 metri pătraţi.

Radu Mazăre mai deţine, conform declaraţiei de avere, o şalupă şi o remorcă pentru transportul acesteia.

În documentul citat, primarul Constanţei menţionează că nu deţine bijuterii sau obiecte de artă şi de cult.

El are însă 287.000 de euro cash şi un card de debit cu 5.000 de euro la City Bank, plus alte două carduri de credit, la City Bank şi la Banca Transilvania, dar fără cash colateral.

Conform declaraţiei de avere, Radu Mazăre este acţionar sau asociat şi are împrumuturi la mai multe societăţi comerciale: SC Sigma Trading SA Constanţa, SC Ideea Contrast SRL Constanţa, SC Comtext SA Constanţa, SC Xenoti SRL Constanţa, SC Conpress Group SRL Constanţa şi SC Royal Distribution Services SRL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor