DNA: Fostul deputat Alin Trăşculescu, judecat pentru fapte de corupţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis trimiterea în judecată a fostului deputat PDL Alin Trăşculescu, acuzat de trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare a banilor, delapidare şi uz de fals.
. (Photos.com)
Cristina Boiangiu
05.04.2013

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis trimiterea în judecată a fostului deputat PDL Alin Trăşculescu, acuzat de trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare a banilor, delapidare şi uz de fals.

În acelaşi dosar, va mai fi judecat Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, pentru complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, spălare a banilor, delapidare, uz de fals şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Marian Varvariche este acuzat de complicitate şi instigare la delapidare, complicitate la spălare a banilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iar Adrian Cristian Ene şi Dorian Geolfan, reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată pentru delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, complicitate la delapidare şi complicitate la spălare a banilor.

Cum au acţionat inculpaţii

În perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trăşculescu şi Marian Valeriu Calotă s-au asociat pentru a putea obţine bani prin traficarea influenţei, grup la care au aderat ulterior Marian Varvariche, Adrian Cristian Ene şi Dorian Geolfan, toţi figurând în dosarul care urmează să fie judecat de Tribunalul Bucureşti.

Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al Organizaţiei PDL Vrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societăţi comerciale, care ulterior l-a denunţat, suma de 50.000 de euro, care apoi a fost majorată la 150.000 euro. Fostul deputat a mai pretins 1,1 milioane de lei, din care a primit 374.000 de lei, se arată în rechizitoriu.

"Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu, care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Trăşculescu Alin-Silviu sumele solicitate. Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător", au arătat procurorii DNA.

Marian Calotă a falsificat mai multe contracte comerciale încheiate între firma sa, SC Maryna Exclusiv SRL, şi societatea denunţătorului, pentru efectuarea plăţilor şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Din banii obţinuţi astfel, Calotă şi-a însuşit 198.400 de lei, pe care i-a folosit în interes personal şi în interesul altor persoane.

"Însuşirea sumei de 198.400 lei de către inculpatul Calotă Marian-Valeriu a fost justificată contabil de către inculpaţii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian şi Geolfan Dorian sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive şi pe baza unor înscrisuri false", se arată în rechizitoriu.

Pe 10 noiembrie 2012, Calotă a fost prins în flagrant delict când primea de la denunţător 50.000 de lei, bani pe care urma sa îi dea lui Trăşculescu. Pe 11 noiembrie 2012, Trăşculescu şi Calotă au fost reţinuţi, iar pe 20 noiembrie 2012, deputatul şi-a dat demisia din Parlament.

Pe 29 noiembrie 2012, Trăşculescu a fost arestat pentru 29 de zile şi a fost eliberat pe 7 decembrie 2012, dar cu interdicţie de a părăsi ţara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor