DNA cere prag egal cu salariul minim pe economie pentru abuzul în serviciu: O valoare mai mare ar crea discriminări
alte articole
Pragul pentru infracţiunea de abuz în serviciu trebuie să fie egal cu salariul minim pe economie, unul mai mare ar fi de natură să creeze discriminări, a fost mesajul transmis de DNA la dezbaterile pe această temă organizate de Ministerul Justiţiei condus de Tudorel Toader.
"Aşa cum aţi spus dezbaterea are două teme: dacă Curtea Constituţională obligă legiuitorul să introducă un prag şi cât ar trebui să fie acela. Cu privire la interpretarea considerentelor unei decizii CCR credem că Ministerul Justiţiei e mai bine plasat decât noi şi are specialişti care fac drept constituţional mai des decât noi. Din punctul meu de vedere, dincolo de considerente tehnice, cred că dincolo de asta e evident ce vrea CCR şi CCR vrea un prag valoric şi cred că o lege care nu ar introduce prag ar avea risc mare să fie declarată neconstituţională. Noi credem că specialiştii din Ministerul Justiţiei sunt mai bine plasaţi decât noi şi vor lua decizia înţeleaptă.
Experienţa noastră e însă relevantă în materie de valoare de prag, căci noi vedem zi de zi infracţiuni de abuz în serviciu şi s-ar putea să fim organul judiciar care se întâlneşte cel mai des cu astfel de infracţiuni şi putem aprecia cam de la ce nivel o faptă prezintă gravitatea care să impună sancţionarea penală. Din această perspectivă, cred că cel mai bun argument a fost enunţat şi cred că ar trebui pornit de la o analiză a practicii judiciare, să vedem de la ce prag judecătorii au decis că fapta nu e gravă şi au decis soluţii de renunţare sau de amânare a pedepsei pentru abuz. Dacă nu vor fi identificate suficiente astfel de soluţii, credem că valoarea care ar trebui stabilită e salariul minim pe economie", a declarat procurorul Marius Bulancea.
Potrivit reprezentantului DNA, a stabili o valoare mai mare pentru abuzul în serviciu ar crea o discriminare care nu poate fi justificată obiectiv între demnitari şi alte persoane care nu au o calitate specială şi stabilesc infracţiuni.
"Cred că judecătorul ar trebui să ia în calcul şi intensitatea vătămării (...) şi cred că gravitatea poate fi considerată ca o nuanţare suficientă a intensităţii vătămării", a mai precizat Marius Bulancea.
Ministerul Justiţiei a organizat o dezbatere publică cu reprezentanţii instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, mediului academic şi profesiilor juridice liberale, cu privire la modificarea şi completarea dispoziţiilor din Codul Penal referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României.