Lazăr, pe baricade: Parchetul General spune NU pragului pentru abuzul în serviciu

Parchetul General condus de Augustin Lazăr nu susţine instituirea unui prag pentru abuzul în serviciu.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu susţine stabilirea unui prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu, a anunţat luni, în cadrul dezbaterilor organizate pe această temă de Ministerul Justiţiei, consiliera Gabriela Sandru, de la Parchetul General.

"Poziţia noastră este aceea de a nu se stabili prag. Această incriminare nu poate fi condiţionată de existenţa unui prejudiciu. Magistratul este cel ce poate aprecia dacă se trimite în judecată în funcţie de prejudiciu cât şi intensitate a vătămării.

S-a subliniat aici că achiziţiile publice reprezintă cea mai mare problemă, căci se poate ajunge la atribuire de contracte directe dacă prejudiciu e mic şi ar scăpa de instanţă multe fapte. Apreciem că doar magistratul poate stabili dacă se impune sau nu trimiterea în judecată nefiind necesară stabilirea unui prag", a transmis Gabriela Sandru.

La rândul său, Gabriel Predescu de la Parchetul General a arătat că, din datele statistice, reiese că în ultimii 5 ani niciun procuror nu a trimis în judecată pentru un prejudiciu mai mic de 1.000 de lei.

În acelaşi timp, oficialul a anunţat că lucrează la un studiu pe tema abuzului în serviciu (prag etc) pe care îl va face public curând.

Ministerul Justiţiei a organizat o dezbatere publică cu reprezentanţii instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, mediului academic şi profesiilor juridice liberale, cu privire la modificarea şi completarea dispoziţiilor din Codul Penal referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne