Novak Djokovic câştigă al treilea titlu la Roland Garros şi domină circuitul masculin cu 23 de Grand Slamuri

Novak Djokovic (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
12.06.2023

După ce a cucerit cel de-al 23-lea titlu de Grand Slam, Novak Djokovici a adresat un mesaj copiilor săi şi tuturor copiilor din lume: “Trimit un mesaj fiecărui copil. Dacă vreţi un viitor mai bun, luaţi-vă viaţa în propriile mâini şi creaţi-vă un viitor mai bun".

Novak Djokovic a înregistrat un recod la care niciun alt jucător de tenis nu a mai ajuns până acum. La turneul de la Paris, tensimenul sârb a intrat în posesia celui de-al 23-lea titlu de Grand Şlam, preluând astfel conducerea în cursa în care este implicat de aproape două decenii alături de Rafael Nadal şi Roger Federer.

În circuitul masculin, Djokovic este singurul, care a câştigat până acum acest număr de cupe de Grand Slam, la egalitate cu Serena Williams, în circuitul feminin. Însă recordul absolut al titlurilor de Grand Slam îi revine jucătoarei australienie Margaret Court, cu 24 de titluri.

La ultimul turneu francez pe zgură de la Paris, Novak Djokovici (nr.3 ATP) l-a învins pe norvegianul Casper Ruud (nr.4 ATP), cu scorul de 7-6 (1), 6-3 şi 7-5, în trei ore şi 13 minute, câştigând astfel al treilea titlu la Roland Garros şi al 23-lea din carieră, demonstrând că la 36 de ani are o mare putere de joc, concentrare şi multă experienă pe terenul de tenis.

Tenismenul sârb a jucat finala de la Roland Garros, în timp ce spaniolul Nadal a anunţat că nu poate participa la această ediţie. Djokovic i-a eliminat din mers pe Kovacevic, Fucsovics, Davidovic-Fokina, Varillas, Khachanov şi Alcaraz, care era nr.1 şi o mare speranţă a tenisului la cei 20 de ani pe care îi are, iar în finală a dispus de Casper Ruud, care este la a treia finală de Grand Slam şi în formă foarte bună. Totodată, Djokovici a revenit din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial.

Mesajul lui Novak Djokovic

Chiar şi în momentele cele mai dificile, când cariera sa părea să fie pusă în pericol de alegerile făcute având în vedere corpul său şi demnitatea ca individ şi sportiv, nu şi-a pierdut luciditatea şi dorinţa de a lupta. A preferat să meargă pe un drum ascendent, renunţând chiar şi la titluri pe care le-ar fi câştigat cu siguranţă pe teren fără prea multe complimente şi fără să coboare capul.

Astăzi, acest sportiv sârb plin de talent şi curaj este emblema meritului, a muncii şi a speranţei. Un exemplu concret al modului în care poţi deveni numărul unu dacă ţii la valorile şi principiile tale, cu voinţă şi disciplină, atât pe terenul de joc, cât şi în afara lui.

Această reeditare a victoriilor i-a permis lui Novak Djokovic să stabilească recordul pentru cele mai multe victorii în turneele masculine de Mare Şlam.

În discursul său, Nole a spus în lb. franceză: “Sunt foarte fericit să continui să fac istorie în cariera mea aici cu voi, vă mulţumesc foarte mult. Este o coincidenţă să câştig în 2023 al 23-lea meu Grand Şlam aici, la Paris, pentru că acest turneu a fost întotdeauna cel mai greu de câştigat în cariera mea. Deci sunt multe emoţii, multe lucruri".

"Eşti unul dintre cei mai simpatici jucători de tenis din circuit. Toată lumea te respectă şi te iubeşte din cele mai bune motive. Este foarte important în această societate să existe oameni cu atâtea valori umane ca tine şi familia ta. Te respect foarte mult pentru asta. Ai ajuns în două finale aici şi ai fost unul dintre cei mai constanţi în ultimii ani în turneele de Grand Şlam, asta vorbeşte foarte mult despre tine. Sper să câştigi foarte mult, mai puţin când joci împotriva mea", a glumit el ulterior, complimentându-l pe norvegian.

"Pentru echipa mea, pentru familia mea. Cei doi fraţi ai mei nu sunt aici, dar îi iubesc foarte mult. Nu ştiu ce să spun, ştiţi cât de greu a fost de la o zi la alta. Mulţumesc pentru răbdare şi toleranţă, în spatele uşilor închise oamenii nu ştiu asta, dar eu ştiu că vă torturez. Vă mulţumesc pentru susţinere, pentru că sunteţi piatra mea de încercare şi pentru că aţi crezut în mine", a mai continuat el.

"Trimit un mesaj fiecărui copil. Dacă vreţi un viitor mai bun, luaţi-vă viaţa în propriile mâini şi creaţi-vă un viitor mai bun".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor