Dizidenţii chinezi denunţă public Partidul Comunist

În ultimele zile, protestatarii din două oraşe au cerut în mod deschis încetarea stăpânirii comuniste, pe măsură ce dorinţa pentru reformă în China se înteţeşte şi împreună cu ea o nouă lipsă aparentă de frică pentru consecinţe.
Liu Hui în Guangzhou la 13 şi 14 februarie, ţinând bannere pe care scria "Terminaţi dictatura" şi "Eliminarea robiei oamenilor de către partid" (Courtesy of the subject)
Tang Ming
25.02.2013

În ultimele zile, protestatarii din două oraşe au cerut în mod deschis încetarea stăpânirii comuniste, pe măsură ce dorinţa pentru reformă în China se înteţeşte şi împreună cu ea o lipsă aparentă de frică pentru consecinţe.

Liu Hui, un localnic din Yan'an, se afla pe drumul aglomerat dintre Beijing şi Guangzhou pe 13 şi 14 februarie, ţinând banere pe care scria "Terminaţi dictatura" şi "Eliminaţi înrobirea poporului de către partid". Însoţitorul lui Liu l-a fotografiat alături de banner şi a încărcat imaginea pe Internet.

În prima zi, Liu a fost luat de ofiţerii de securitate internă, dar ulterior a fost eliberat, a declarat un apărător al drepturilor omului, care a dorit să rămână anonim, pentru ziarului The Epoch Times. A doua zi a fost din nou arestat. Nu se ştie unde se află acum, iar telefonul său mobil a fost închis.

Pe 22 ianuarie, Liu a ţinut banere anti-comuniste în faţa clădirii unde aveau loc cele "două reuniuni" anuale ale Partidului Comunist Chinez (PCC) în Guangzhou. Pe ele scria "Jos dictatura comunistă, stabiliţi democraţia" şi "Partidul Comunist este plin de bandiţi comunişti".

Protestul este neobişnuit pentru modul direct în care acesta solicită încheierea regimului monopartit. De peste un deceniu în China, cea mai mare acţiune de protest a fost formulată în termeni de încercare de a sprijini partidul să pună în aplicare propriile legi – aceasta în mare măsură deoarece criticarea directă a regimului poate fi tratată ca o infracţiune contrarevoluţionară (sau ceea ce a fost redenumit "subminarea puterii de stat") şi pedepsită sever.

Schimbarea recentă indică faptul că atitudinea opiniei publice se întoarce împotriva Partidului Comunist.

În Shanghai, mai mulţi petiţionari se adună în fiecare miercuri în faţa clădirii guvernului municipal pentru a-şi cere drepturile, dar atmosfera a fost diferită pe 20 februarie.

O petiţionară şi-a început protestul urcându-se într-un copac şi strigând "Jos Partidul Comunist!". Ceilalţi petiţionari au repetat apoi acest slogan.

Zeci de poliţişti au sosit în autobuze, au înconjurat copacul şi au sigilat zona. Cu toate acestea, femeia a continuat să rostească acest slogan şi a acuzat sistemul judiciar de corupţie.

În cele din urmă, ea a fost forţată să coboare şi a fost luată de poliţie. Mulţimea a continuat să strige lozinci diferite.

Un petiţionar din Shanghai, doamna Zhang, a vorbit cu The Epoch Times despre incident. Ea a spus:"Din ce în ce mai multe persoane îşi pierd încrederea în PCC, în ciuda schimbării guvernului cu ocazia celui de-al 18-lea Congres Naţional. Partidul nu are nicio intenţie să îşi plătească datoria faţă de poporul chinez, indiferent de câte lacrimi şi sânge au fost vărsate, şi îşi menţine puterea prin diferite metode de înşelăciune."

Comentatorul politic Xing Tianxing a menţionat cazul lui Yang Jia, un bărbat executat în 2008 după ce a ucis şase poliţişti în Shanghai. Yang a primit mult sprijin din partea publicului larg, iar locuitorii din Shanghai au scandat în acel moment lozinci cum ar fi "Răsturnaţi Partidul Comunist".

"Din ce în ce mai mulţi apărători ai drepturilor omului din Shanghai au ajuns să înţeleagă că existenţa Partidului Comunist înseamnă doar mai multă suferinţă pentru oameni şi că motivul fundamental al nedreptăţilor este conducerea partidului", a afirmat Xing.

Potrivit lui Xing, sloganuri interzise sunt adesea auzite pe străzile din Shanghai şi Guangzhou. El a rezumat situaţia prin reformularea unei fraze chineze antice:"Partidul nu poate ameninţa oamenii cu moartea, dacă acestora nu le e frică să moară".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor