Distribuirea pastilelor cu iod, un fiasco de milioane de euro. Câte a reuşit Alexandru Rafila să distribuie într-un an?

Alexandru Rafila (Epoch Times Romania)
Ana Ion
12.05.2023

Campania de distribuire gratuită de pastile de iod a Ministerului Sănătăţii va împlini în curând un an. Cifrele obţinute de HotNews.ro arată însă că primul mare proiect de care şi-a legat numele Alexandru Rafila în mandatul său de ministru al Sănătăţii s-a dovedit un fiasco: doar puţin peste 3% dintre pastilele de iodură de potasiu destinate să fie distribuite populaţiei în cadrul campaniei gratuite - pastile care au costat aproximativ 6 milioane de euro - au ajuns la români. Restul zac în continuare în farmacii sau în depozite, fără ca nimeni să le vrea.

Cifrele dezastrului

906.274 de comprimate de iodura de potasiu 65 mg au fost distribuite către populaţie în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătăţii până la data de 31.03.2023, iar 490.944 de persoane au primit comprimatele de iodură de potasiu pe baza prescripţiilor medicale până la această dată, arată cele mai recente date centralizate de Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, oferite de Ministerul Sănătăţii la solicitarea HotNews.ro.

27.944.981 de comprimate de iodură de potasiu 65 mg se aflau la data de 31.03.2023 în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi farmaciilor comunitare din program, arată, de asemenea, cele mai recente date centralizate de Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, oferite de Ministerul Sănătăţii la solicitarea HotNews.ro.

Practic, un procent infim de doar aproximativ 3,1% din totalul de pastile achiziţionate în anul 2022 au fost distribuite către populaţie. Restul pastilelor - aproximativ 97% din cantitatea achiziţionată - zac în continuare în farmacii şi în depozite.

Acest lucru înseamnă că Ministerul Sănătăţii a distribuit pastile în valoare de aproximativ 186 de mii de euro. Pastile în valoare de peste 5,81 de milioane de euro zac fără să le vrea nimeni.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor