Dispozitivele Android au fost infectate cu botnet şi trimit spam-uri

Vice preşedintele Google, Andy Rubin, în Mountain View, California.
Vice preşedintele Google, Andy Rubin, în Mountain View, California. (Justin Sullivan / Getty Images)

Dispozitivele mobile Android au fost deturnate de o reţea ilegală "botnet" sau de un malware care infectează dispozitivele şi care este de obicei coordonat să trimită cantităţi mari de spam-uri sau să efectueze atacuri cibernetice, a descoperit un inginer Microsoft.

S-a suspectat de ceva vreme că un botnet a infectat dispozitivele mobile Android. Botnet-urile, în general, infectează computere desktop sau laptop-uri.

"Cu toţii am auzit astfel de zvonuri, dar aceasta este prima dată când am văzut aşa ceva - un spammer controlează un botnet care se găseşte în dispozitivele Android", a declarat cercetătorul Microsoft, Terry Zink, marţi, într-un post pe un blog. "Aceste dispozitive se conectează la contul de utilizator de pe Yahoo Mail şi trimit mesaje spam."

Dispozitivele infectate par a fi situate în Chile, Indonezia, Liban, Oman, Filipine, Rusia, Arabia Saudită, Tailanda, Ucraina şi Venezuela.

Windows Phone al Microsoft este un competitor cheie pentru Android de la Google, pe piaţa de telefonie mobilă.

"Am scris în trecut că Android are cele mai multe malware-uri, comparativ cu alte platforme de smartphone-uri, dar şansele de a descărca şi instala o aplicaţie malware Android este destul de scăzută dacă o obţineţi de pe Piaţa Android", a precizat Zink.

"Dar dacă o luaţi de la vreun tip de pe o alee întunecată a Internetului, şansele cresc."

Şi SophosLabs au remarcat că dispozitivele Android infectate cu botnet trimiteau spam-uri prin intermediul Yahoo Mail.

Unele dintre spam-urile trimise includ: "Oferim medicamente pentru scăderea în greutate, diabetici şi analgezice!", "Cumpăraţi medicamente cu o reducere de 75% astăzi", şi chiar un anunţ publicitar animat, "Sunt greu de găsit medicamente pentru durere", care includea pastilele oxycontin, extrem de puternice şi care dau dependenţă, conform Sophos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură