Disfuncţionalitatea militară rusă complică răspunsul Moscovei la incursiunea ucraineană din regiunea Kursk [Analişti]

La două săptămâni de la atacul care a luat armata rusă prin surprindere, Ucraina continuă să facă progrese în incursiunea sa în regiunea Kursk, iar şeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a declarat marţi că forţele ucrainene se află la 35 de kilometri în interiorul Rusiei, potrivit Business Insider.
Sursa citată relatează că, deşi Kremlinul desfăşoară mii de trupe de pe linia frontului din Ucraina pentru a ajuta la oprirea acestora, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că Rusia continuă să „complice şi să birocratizeze” răspunsul militar la atac. Acesta a afirmat că „responsabilităţile complexe şi suprapuse şi lista aparent în continuă creştere a actorilor pe care Kremlinul i-a însărcinat să răspundă la incursiunea ucraineană” împiedică răspunsul său.
ISW a reluat comentariile anterioare ale think tank-ului Soufan Center, potrivit cărora Ucraina a exploatat dezorganizarea apărării frontierelor Rusiei pentru a efectua atacul surpriză asupra Kurskului.
Marţi, Kremlinul l-a numit pe ministrul adjunct al apărării, Yunus-Bek Yevkurov, adjunct al „consiliului de coordonare” al Ministerului Apărării, însărcinat cu organizarea răspunsului la incursiunea din regiunile Kursk, Belgorod şi Bryansk.
ISW a precizat că acest lucru se adaugă la grupul de lucru al Centrului Naţional de Control al Apărării, însărcinat cu gestionarea invaziei, şi la crearea a trei noi grupări militare pentru a răspunde la atac.
Serviciul de securitate internă al Rusiei, FSB, a primit, de asemenea, ordin să lanseze o operaţiune antiteroristă împotriva invaziei, forţele militare ale Rusiei şi Rosgvardia, garda naţională rusă, operând toate în prezent în Kursk.
ISW a declarat că structura complexă de comandă ar crea cel mai probabil „confuzie” şi „fricţiuni” între diferitele agenţii care organizează răspunsul. Experţii militari spun că armata Rusiei are de mult timp probleme cu ofiţerii lipsiţi de experienţă şi cu structurile de comandă excesiv de rigide şi complexe.
După ce a suferit pierderi importante şi eşecuri grave în primii doi ani de război, Rusia a lansat o reorganizare masivă a armatei sale la începutul acestui an. Într-un articol publicat în luna mai pentru Consiliul European pentru Relaţii Externe, Kirill Shamiev a declarat că reorganizarea ar fi puţin probabil să funcţioneze din cauza „problemelor endemice de conducere politică şi de control civil al armatei”.
Rusia a reacţionat lent la invazia Ucrainei, lăsând să treacă mai multe zile înainte de a redirecţiona suficiente trupe pentru a încetini incursiunea, iar liderii săi ar fi ignorat informaţiile privind o consolidare militară ucraineană la frontieră.
Într-un articol pentru Centrul European George C. Marshall pentru Studii de Securitate din 2019, analistul Pavel K. Baev a caracterizat Rusia drept o „birocraţie colosală şi tipic egoistă”, ale cărei caracteristici „constituie o interfaţă naturală cu trăsătura birocratică din cultura militară”.