Discuţiile privind pacea siriană: Rusia face presiuni pentru prelungirea armistiţiului

Conform surselor, există o notă de “optimism prudent” în cea de-a doua şi ultima zi a discuţiilor indirecte de pace dintre guvernul din Damasc şi reprezentanţii rebelilor sirieni.
Un copil stă printre clădirile bombardate în oraşul sirian Alep. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.01.2017

Deşi prima zi a discuţiilor ce au loc în capitala kazahă Astana a început cu un război al cuvintelor între cele două părţi, convorbirile s-au axat pe problema prelungirii acordului de încetare a focului, care a fost semnat în 30 decembrie 2016.

Yahya Al-Aridi, purtător de cuvânt al opoziţiei rebele siriene, a indicat că Rusia face presiuni pentru încheierea unui acord:

“Am observat o reală înţelegere din partea Rusiei. Şi noi înţelegem că armata lor a obţinut ce a urmărit în Siria. Acum, ei doresc să transforme acea realizare militară într-un fel de câştig politic, şi acel câştig politic nu poate fi obţinut fără această [încetare a focului]. Cerinţa pentru atingerea acestui obiectiv politic este încetarea focului”

Bashar al-Jaafari, care conduce delegaţia guvernului sirian, a fost mai prudent în timpul discuţiilor.

“Această întâlnire nu a fost organizată de guvernul sirian, noi am fost invitaţi să participăm”, a susţinut el.

Făcând o referire la opoziţia rebelă, el a adăugat: “Turcia este garantul grupurilor teroriste înarmate şi, pe baza acestui principiu, am venit la această întâlnire. Rusia şi Republica Islamică a Iranului fiind ceilalţi doi garanţi”.

Diplomaţii ruşi, turci şi iranieni aparent lucrează la un comunicat final privind prelungirea unui armistiţiu, ambele tabere acuzându-se reciproc de încălcarea acestuia.

Opoziţia siriană susţine, de asemenea, că doreşte, ca un gest de bunăvoinţă, ridicarea asediilor guvernamentale asupra zonelor ocupate de opoziţie.

Discuţiile din capitala kazahă sunt primele discuţiile la care delegaţia opoziţiei este formată exclusiv din reprezentanţi ai grupurilor înarmate.

În plus, negocierile de pace intermediate la Geneva de către ONU, şi care au implicat figuri politice exilate ale opoziţiei, s-au întrerupt în aprilie 2016 înainte să se înregistreze vreun progres.

Peste 300.000 de persoane au fost ucise şi alte 11 milioane s-au strămutat de la izbucnirea războiului sirian în martie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor