Nou acord ruso-sirian: 11 nave de luptă vor staţiona simultan în portul Tartus

Un acord de 49 de ani pentru prelungirea controlului Rusiei asupra unui port cheie din Mediterană reprezintă o expansiune masivă a prezenţei maritime ruseşti în Siria. Un alt acord a fost semnat recent pentru a menţine o bază aeriană rusească în ţara arabă.
Crucişătorul rusesc cu propulsie nucleară Petru cel Mare. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.01.2017

Moscova şi Damasc au semnat acorduri pentru prelungirea pe termen nedefinit a controlului Moscovei asupra portului strategic Tartus, a anunţat vineri Duma de Stat a Rusiei.

Acordul de 49 de ani permite Rusiei să dragheze portul din Mediterană, să instaleze cabine plutitoare şi să desfăşoare activităţi de reparare. Apoi, ruşii vor fi capabili să staţioneze 11 nave de luptă, inclusiv nave cu propulsie nucleară, în portul din oraşul din estul Siriei.

Rusia va deţine suveranitatea asupra teritoriului respectiv, care până acum putea găzdui doar două nave de capacitate medie.

Forţa militară rusă a folosit portul Tartus pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în lupta împotriva grupurilor rebele şi jihadiste. Baza construită în 1971 a fost singurul port la care a avut acces Rusia în Marea Mediterană.

Acordul ar putea fi extins în mod automat cu perioade suplimentare de 25 de ani dacă niciuna dintre tabere nu obiectează.

Baza aeriană Khmeimim a fost construită în 2015 ca un punct de lansare pe teritoriul sirian a operaţiunilor forţelor ruseşti.

În octombrie 2015, Stephen Blank, expert în politica externă a Rusiei la American Foreign Policy Council, a declarat că unul dintre motivele pentru care Moscova a intervenit în războiul din Siria a fost acela de a avea un rol în regiune prin utilizarea unor baze precum portul Tartus.

“Ei [ruşii] intenţionează să aibă baze pe termen lung în Siria. Ei nu sunt acolo doar pentru a-l salva pe Assad, ci pentru a rămâne o perioadă cât mai mare de timp”, a precizat Blank.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor