Discuţii aprinse în şedinţa guvernului

În debutul şedinţei guvernului de miercuri, de către premierul Iurie Leancă a fost făcut anunţul precum că săptămâna viitoare guvernul va examina o analiză a proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2014. Decizia a fost făcută în contextul în care în ultimul timp au apărut interpretări în privinţa unor prevederi ale politicii-fiscale.
(Epoch Times)
Ana Chitoroagă
13.02.2014

În debutul şedinţei guvernului de miercuri, premierul Iurie Leancă a făcut anunţul că săptămâna viitoare guvernul va examina o analiză a proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2014. Decizia a fost făcută în contextul în care în ultimul timp au apărut interpretări în privinţa unor prevederi ale politicii fiscale. Potrivit premierului, "acest lucru se va face cu tot respectul pentru deputaţi", precizând că "au apărut anumite discrepanţe între ceea ce a aprobat guvernul şi ceea ce a adoptat parlamentul".

"De exemplu, au apărut interpretări în cazul aşa-numitelor "maşini de lux". Vom audia o analiză a proiectului politicii bugetar-fiscale şi dacă va fi necesar vom revizui anumite elemente", a spus Leancă.

Săptămâna trecută presa a scris că în ultimul timp la Chişinău pot fi văzute tot mai multe autoturisme de lux marca Porsche, Bentley, Lamborghini, Maserati, iar explicaţia ar fi că de la începutul anului accizele pentru importul maşinilor de lux s-a micşorat.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor afirma că acestea nu sunt maşini de lux, ci doar maşini cu o capacitate a motorului mai mare.

"Maşinile de lux sunt de genul Formula 1, care au capacitatea de 2000 cm3", a explicat viceministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră. El afirma că accizele pentru maşinile cu o capacitate mai mare a motorului au fost micşorate "pentru a încasa mai mulţi bani la buget".

Tot miercuri Guvernul a aprobat şi modul de repartizare a mijloacelor Fondului de subvenţionare. Astfel în anul 2014 mijloacele Fondului de subvenţionare în agricultură vor fi repartizate producătorilor agricoli pentru 10 domenii prioritare.

În acest sens, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat după şedinţa guvernului că în acest an Fondul de subvenţionare prevede mijloace în sumă de 500 mil. de lei, cu 100 mil. de lei mai mult decât în 2013.

"Majorarea mijloacelor fondului ne-a permis să majorăm resursele pentru subvenţionare. În primul rând am mărit censul de vârstă pentru beneficiarii de subvenţii de la 30 la 35 de ani. Asta înseamnă că dacă cei care vor face afaceri în agricultură vor avea până la 35 de ani, vor putea beneficia de subvenţii cu 10% mai mult", a explicat ministrul.

De asemenea, Vasile Bumacov a menţionat că agricultorii care intenţionează să înfiinţeze livezi de vişini, cireşi, caişi, pruni, piersici vor beneficia de subvenţii de maximum 30 de mii de lei pentru fiecare hectar şi nu 20 mii de lei cum era anul trecut. La înfiinţarea plantaţiilor de arbuşti fructiferi agricultorii vor primi subvenţii de până 50 de mii de lei la hectar.

"Pentru stimularea lucrărilor de irigare a terenurilor agricole, subvenţiile au fost majorate cu până la 50%. De asemenea, subvenţiile pentru fermele de bovine vor fi majorate până la 60%, iar cele pentru fermele de ovine de până la 50%", a precizat ministrul.

Cei care vor consolida terenurile agricole, formând un singur imobil vor beneficia de subvenţii adiţionale pentru costurile lucrărilor cadastrale. Documentul mai prevede stimularea creditării producătorilor agricoli de către instituţiile financiare, stimularea asigurării riscurilor de producţie în agricultură, stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea plantaţiilor multianuale.

De asemenea, în cadrul şedinţei Guvernului, discuţii aprinse a provocat aprobarea Programului privind repartizarea mijloacelor Fondului Rutier pentru anul 2014.

Potrivit "Infotag” , ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a menţionat că, în total, fondul rutier pentru anul 2014 constituie 1,326 mlrd. de lei, dintre care pentru întreţinerea drumurilor vor fi alocate peste 935 mil. de lei.

"De asemenea, se propune alocarea a 390 mil. de lei pentru autorităţile locale, destinate pentru reparaţia din localităţile rurale. Astfel, pentru prima dată în anul 2014 va fi iniţiat un amplu program de reparaţie a drumurilor locale în baza solicitărilor parvenite de la primării. Prioritate va fi acordată drumurilor de acces spre şcoli, grădiniţe, spitale", a spus ministrul precizând că Programul privind repartizarea mijloacelor pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor a fost aprobat în cadrul şedinţei Consiliului Fondului Rutier.

Vasile Botnari a menţionat că în baza cererilor depuse la minister au fost selectate 706 primării care vor primi bani pentru reparaţia drumurilor.

"Prioritate au avut primăriile care dispun de drumuri cu acces spre şcoli şi centre medicale. Pentru anul viitor vom majora bugetul în acest sens şi probabil va fi majorat şi numărul primăriilor care vor beneficia de resurse pentru reparaţia drumurilor locale", a spus ministrul.

Pe de altă parte, başcanul Găgăuziei s-a arătat foarte indignat de modul cum sunt repartizate mijloacele financiare pentru reparaţia drumurilor, spunând că acestea au fost repartizate pe criterii politice.

"Aţi coordonat aceste proiecte cu consiliile raionale? Nu? Domnule premier, este o nouă bombă sub dumneavoastră şi nu pot tăcea. Unora li se dau 4 mil. lei pentru o singură stradă, iar pentru toată Găgăuzia - 1,5 mil. Pentru prima dată văd acest document. Cu mine nimeni nu a coordonat nimic. Văd aici doar culoare politică", a subliniat Formuzal.

Başcanul a propus amânarea discutării subiectului cu o săptămână, pentru ca toate consiliile raionale să examineze subiectul şi după aia să transmită propunerilor lor guvernului. Politicianul a spus că nu va vota şi a solicitat ca fără acordul său banii pentru Găgăuzia să nu fie repartizaţi.

"Avem propriul executiv, care va decide, căror localităţi să acorde aceşti bani", a spus şeful autonomiei.

Diplomatul a dat de înţeles că în urma repartizării banilor din fondul rutier, în general, bani vor primi acele primării ale căror primar face parte din Partidul Democrat.

Premierul Iurie Leancă a declarat că procesul de repartizare a banilor nu este unul deloc simplu, precizând că s-a încercat ca procesul să nu fie politizat, iar primăriile să beneficieze de aceste resurse indiferent de cine este primar şi ce afiliere politică are.

În final proiectul a fost aprobat de principiu, urmând ca discuţiile pe marginea repartizării mijloacelor băneşti pentru Autonomia găgăuză să continue.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor