Discursul pregătit de regina Elisabeta a II-a în cazul în care s-ar fi declanşat un război nuclear

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. (Chris Jackson / Getty Images)
Epoch Times România
01.08.2013

Guvernul britanic a declasificat mai multe documente datând din perioada Războiului rece, printre care se află şi o schiţă de discurs către naţiune, pe care regina Elisabeta a II-a ar fi urmat să-l susţină la posturile de televiziune şi radio, în cazul în care s-ar fi declanşat un război nuclear.

„Ştim cu toţii că pericolele cu care ne confruntăm astăzi sunt infinit mai mari decât cele cu care am avut de a face până acum în istorie. Dar indiferent de ororile care ne aşteaptă, avem calităţi care vor constitui din nou puterea noastră şi ne vor ajuta să ne păstrăm libertatea, aşa cum s-a întâmplat de două ori în acest secol trist”, scria în documentul citat.

Cel mai probabil, regina Elisabeta a II-a nu ştia de existenţa acestui document, susţin oficialii britanici.

Potrivit acestui document, ar fi trebuit să înceapă un război nuclear între ţările Pactului de la Varşovia şi NATO cu puţin timp înainte de 4 martie 1983. Patru zile mai târziu, la 8 martie, preşedintele SUA Ronald Reagan a declarat că Uniunea Sovietică este „imperiul răului” şi a ordonat să fie desfăşurate rachete de croazieră pe teritoriul Europei.

Cu toate acestea, textul respectiv a fost citit în primăvara anului 1983 în cadrul unor manevre militare ale armatei britanice, care simulau acţiuni în cazul unui război nuclear.

În urmă cu ceva timp, Elisabeta a II-a susţinea că îşi reaminteşte când a ascultat la radio apelul către naţiune rostit de tatăl său, regele George al VI-lea, la începerea celui de-al Doilea Război Mondial, care i-a provocat tristeţe şi mândrie.

Alt document desecretizat prezintă modalitatea în care regina Marii Britanii urma sa fie salvată în eventualitatea unui atac nuclear sovietic într-un buncăr plutitor într-unul din lacurile scoţiene, relatează The Daily Telegraph. Documentul este intitulat „War Book” şi a fost redactat în perioada Războiului Rece şi apoi reînnoit până inclusiv în 1990. În respectivul document sunt prezentate acţiunile în detaliu ale autorităţilor britanice, în eventualitatea unui atac nuclear al ruşilor.

Documentul este sursa de inspiraţie a volumului „The Secret State” scris de profesorului Peter Hennessy, de la Universitatea din Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor