Directorul ArcelorMittal Galaţi: Nu putem cumpăra energia de la supermarket

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi are nevoie de stabilitate în aprovizionarea cu energie, nefiind o marfă pe care o poate cumpăra de la supermarket, având în vedere cantităţile mari pe care le consumă, a declarat directorul general, Bruno Ribo.

"Noi nu suntem traderi de energie, noi folosim energia pentru a face producţie. Şi suntem un consumator mare, consumăm în mod constant 200 de megawaţi pe zi. Nu este o marfă pe care să o cumpărăm de la supermarket. Avem nevoie de stabilitate”, a afirmat Ribo.

Oficialul a făcut această declaraţie în contextul în care contractele de achiziţie a energiei la un preţ sub cel al pieţei, derulate în 2009 şi 2010 cu furnizorul de stat Hidroelectrica, fac acum obiectul unei investigaţii desfăşurate de Comisia Europeană, care suspectează un posibil ajutor de stat. „Colaborăm cu autorităţile române pentru a demonstra că nu e un caz de ajutor de stat”, a precizat directorul ArcelorMittal Galaţi.

De la începutul acestui an, când relaţia contractuală cu Hidroelectrica a încetat, compania siderurgică este nevoită să cumpere energie de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), unde preţurile sunt mai mari decât cele de pe piaţa contractelor la termen OPCOM.

Comisia Europeană a început procedura oficială de investigare în cazul combinatului ArcelorMittal Galaţi după ce a ajuns la concluzia preliminară că două contracte bilaterale încheiate între Hidroelectrica şi combinatul gălăţean constituie, probabil, ajutor de stat ilegal.

În urma examinării informaţiilor furnizate până în prezent de reclamant (Fondul Proprietatea - acţionar minoritar al Hidroelectrica) şi autorităţile române, Comisia Europeană a ajuns la concluzia preliminară că prevederile contractelor din 2009 şi 2010, încheiate pe piaţa OPCOM între Hidroelectrica şi ArcelorMittal Galaţi, implică elemente de ajutor de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul de Funcţionare a UE. Potrivit concluziilor preliminare, Hidroelectrica a acceptat preţurile propuse de ArcelorMittal Galaţi deşi existau oferte concurente la preţuri similare sau mai ridicate, ceea ce se constituie în pierdere de venituri pentru stat. În plus, Comisia a constatat că ArcelorMittal Galaţi nu a achiziţionat energia numai în vederea consumului propriu, ci şi pentru furnizare către celelalte companii deţinute de grup în România, în baza licenţei obţinute în 2009 de companie.

Liderul pieţei mondiale a oţelului, ArcelorMittal, deţine în România, între altele, combinatele siderurgice de la Galaţi şi de la Hunedoara, producătorii de ţevi din Galaţi, Roman şi Iaşi şi operatorul portuar Romportmet Galaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie