Dăianu: Măsura privind plata TVA la încasare ar putea necesita o compensare a veniturilor bugetare

Epoch Times România
11.07.2012

Măsura privind plata TVA doar la încasare, la facturi totale de până la 500.000 de euro, reprezintă un "balon de oxigen" pentru mediul de afaceri, însă ar putea fi compensată cu o îmbunătăţire a încasărilor la buget, a declarat pentru NewsIn Daniel Dăianu, profesor la SNSPA.

"Mediul de afaceri cere aşa ceva. Sunt multe firme care, în perioadă de criză, au mari probleme cu lichidităţile. O astfel de măsură ar da un balon de oxigen mediului de afaceri. Pe de altă parte, ar lovi bugetul dacă am asista la o cădere a încasărilor bugetare care să nu fie compensate într-o fază ulterioară, dacă acest balon de oxigen va rămane doar un balon de oxigen şi nu s-ar concretiza într-o mai bună performanţă economică care să alimenteze încasările bugetului", a menţionat Daniel Daianu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti.

Acesta susţine că bugetul pe 2013 ar putea fi construit în aşa fel încât să permită o eventuală compensare, chiar şi temporară, a veniturilor la buget.

"Trebuie făcut în aşa fel încât prin construcţia bugetului pe 2013 să se permită o eventuală compensare, chiar şi temporară, a veniturilor. Dacă îţi asumi o asemenea măsură trebuie să te gândeşti la ceea ce poate compensa. Cei care gestionează bugetul public aşteaptă o conduită mai bună în ceea ce priveşte plata taxelor şi impozitelor", a mai spus Dăianu.

De la 1 august, plata TVA la facturi totale de până la 500.000 de euro ar putea fi făcută doar la încasare, cu condiţia ca aceste plăţi să fie prin bancă, nu cash, a anunţat marţi seară premierul Victor Ponta, precizând că Guvernul va anunţa luni mai multe măsuri ce vor fi aplicate de luna viitoare.

„Sperăm ca măsura referitoare la plata TVA la facturi totale de până la 500.000 de euro să se poată face doar la încasare, cu condiţia ca aceste plăţi să fie făcute prin bancă, nu cash, pentru că dacă se fac cash de fapt încurajăm piaţa neagră”, a spus primul ministru.

El a adăugat că măsurile trebuie discutate şi cu partenerii internaţionali FMI, CE şi BM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor