Directivele lui VV Ponta pentru toamna parlamentară 2013

Vacanţa parlamentară a luat sfârşit. De luni, 2 septembrie, Parlamentul României îşi reia activitatea în mod oficial.
Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
02.09.2013

Vacanţa parlamentară a luat sfârşit. De luni, 2 septembrie, Parlamentul României îşi reia activitatea în mod oficial.

Convocat de Crin Antonescu, Biroul Permanent al Senatului se va întruni la ora 14:00, convocat de Preşedintele Senatului, iar şedinta Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, mai matinal, va începe la ora 13:00.

Priorităţi USL

Se prevede o toamnă plină în Parlament, în an pre-electoral, prefigurată de întâlniri la vârf in partide si in USL. În perioada 29 august - 1 septembrie, Mamaia a fost gazda reuniunilor structurilor de conducere PNL şi a lucrărilor reuniunii Consiliului Executiv Naţional PSD.

PNL şi PSD şi-au pus la punct noile strategii pentru sesiunea parlamentară din toamna acestui an, iar în cadrul reuniunii comune a celor două partide, VV Ponta a trasat sarcinile pentru toţi parlamentarii USL.

Astfel, cum în această toamnă se va vota proiectul de revizuire a Constituţiei, este necesară crearea cadrului legislativ pentru ca românii să poată vota Constituţia modificată, după ce va fi validată în Parlament. Premierul le-a trasat parlamentarilor USL sarcina să adopte Legea Referendumului din nou, în primele săptămâni ale lunii septembrie, pentru a fi trimisă a doua oară preşedintelui Traian Băsescu, acesta având astfel obligaţia de a o promulga.

“Ştiţi că, în stilul deja tradiţional de sabotaj al domnului Băsescu, Legea cu referendumul, aşa cum a fost ea considerată constituţională de către Curtea Constituţională, e tot la dumneavoastră. Deci asta înseamnă că în primele săptămâni trebuie să o adoptaţi din nou, să o trimiteţi a doua oară, şi din fericire a doua oară nu mai are voie să o mai retrimită. În zece zile, dacă nu mă înşel, e obligat să o promulge şi în acest fel intră în vigoare termenul de un an în care de asemenea se şi aplică (…)"

Premierul Ponta îşi doreşte ca Referendumul pentru Constituţia revizuită, care îşi propune, printre altele, mărirea prerogativelor parlamentarilor în defavoarea celor prezidenţiale, să aibă loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Prezenţa la serviciu, sarcină de coaliţie şi de partid

Premierul Victor Ponta i-a rugat vineri pe parlamentarii USL reuniţi la Mamaia să vină la serviciu. Există multe momente, a precizat Ponta, în care "singura"problemă a coaliţiei este prezenţa în Legislativ, la comisii sau la vot, ceea ce duce la situaţii foarte greu de explicat opiniei publice.

Ponta a accentuat ideea că în "cazul unor grupuri parlamentare mari, aşa cum sunt în acest moment grupurile care susţin Guvernul, există această problemă, a faptului că, find foarte mari, fiecare are impresia că celălalt va veni la vot sau la comisie".

"Vă rog să nu o luaţi ca pe un reproş al Guvernului la adresa Parlamentului, ci doar ca pe o rugăminte a mea către grupurile parlamentare care susţin Guvernul de a încerca - eu sunt obligat să asigur prezenţa miniştrilor, a secretarilor de stat şi o fac - să fiţi prezenţi ca să ne sprijiniţi în momentele importante. Cred că e un raport corect între Parlament şi Guvern", a spus Ponta.

Priorităţile Partidelor Parlamentare membre USL

PSD

In această toamna, PSD-ul lui Ponta are ca sarcină modificarea legii 315 din 1998 referitoare la regionalizarea României. Premierul a declarat, vineri că "în această toamnă trebuie modificată legea referitoare la regiunile de dezvoltare, astfel încât formarea regiunilor să poată fi făcută chiar înainte de a primi statut constituţional prin revizuirea Legii fundamentale".

„Poate proiectul cel mai important din această toamnă, proiect politic, guvernamental, parlamentar, îl constituie declanşarea efectivă a procesului de descentralizare şi de pregătire a regiunilor”, a declarat Victor Ponta, vineri, la Mamaia, în deschiderea BPN al PSD.

Prioritare în noua sesiune parlamentară sunt fiscalitatea şi bugetul pentru anul viitor. Conform Gabrielei Firea, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar PSD din Senat, ne putem aştepta la Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar fiscale si la noi legi privind bugetul asigurărilor sociale etc.
În numai 15 luni de guvernare, executivul VV Ponta a adus 17 modificări asupra Codului Fiscal, dintre care 10 asupra Codului de Procedură Fiscală şi 5 asupa Legii societăţilor comerciale. Ne putem aştepta la noi modificări în toama acestui an.
Pentru PNL, în plus faţă de sarcinile trasate de VV Ponta, prioritare sunt reducerea CAS şi schimbarea regimului redevenţelor, a declarat, recent, preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Săptămâna trecută, guvernul a aprobat proiectul Roşia Montană, importantă sursă de redevenţe pentru guvern, iar în vară autorităţile au dat undă verde companei Chevron pentru a demara explorările în vederea exploatării gazelor de şişt. Atât Roşia Montană, cât şi gazele de şist, sunt considerate surse importante de redevenţe fiind incluse în Planul Naţional de Investiţii Strategice şi Crearea de Locuri de Muncă, prezentat public de VV Ponta pe 11 iulie 2013.

Pentru restul USL-ului, PC şi UNPR prioritare sunt liniile directoare trasate de VV Ponta pentru USL, respectiv proiectul de modificare a Constituţiei şi regionalizarea.

În plus, PC îşi propune şi "iniţierea unor legi pentru combaterea corupţiei şi a unor modificări legislative care să permită o mai bună şi mai uşoară accesare a fondurilor europene", a declarat secretarul grupului PC de la Senat, Mihai Neagu.

Pentru UNPR, priorităţile legislative ale partidului sunt aprobarea Codului de procedură penală şi a Codului penal şi proiectul de lege privind instituirea taxei de solidaritate de 1% din averile care depăşesc 450.000 de euro, a declarat senatorul Şerban Mihăilescu pentru Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor