Dionis Cenuşă: Cu legitimitate pe exterior, guvernarea de la Chişinău poate deveni una perfect legitimă, ceea ce nu le convine democraţilor

Comparativ cu Statele Unite, Uniunea Europeană a avut un mesaj mai deschis şi mai tranşant, chiar dacă a trebuit să ajungă la un numitor comun între 28 de state mai ales în week-end, a punctat politologul moldovean.
PSRM şi Blocul ACUM, în timpul negocierilor pentru crearea unei majorităţi parlamentare
PSRM şi Blocul ACUM, în timpul negocierilor pentru crearea unei majorităţi parlamentare (europalibera.org)

Departamentul de Stat american a cerut, în această noapte, partidelor politice din Republica Moldova să manifeste reţinere şi să ajungă la un consens, notează Europa Liberă. „Alegerile din 24 februarie au fost competitive şi au respectat drepturile fundamentale, iar voinţa poporului trebuie respectată”, se arată într-o declaraţie publicată pe siteul instituţiei.

Acest mesaj al Statelor Unite vine după ce Uniunea Europeană, prin intermediul şefei politiicii externe europene, Federica Mogherini, şi comisarul pentru vecinătate, Johannes Hahn, s-a declarat duminică 9 iunie, deschisă să coopereze cu guvernul nou ales al Maiei Sandu, pe care îl numeşte într-o declaraţie „legitimat democratic”.

În opinia politilogului moldovean, Dionis Cenuşă, aceste mesaje nu fac altceva decât să demonstreze că noua guvernare, formată din Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM, are capacitatea de a extinde recunoaşterea externă. Având legitimitate pe exterior, această guvernare practic poate să devină una perfect legitimă şi sprijinită pe plan naţional, ceea ce, evindent că nu le convine democraţilor, a adăudat expertul.

Prin respecatarea drepturilor fundamentale ale alegătorilor moldoveni, „atât partea americană, cât şi alţi actori externi se referă la necesitatea unei tranziţii democratice a puterii politice. Deci se face cumva o aluzie la existenţa problemei unor procese democratice în Republica Moldova cu o referinţă ascunsă, probabil, la statul capturat în care Republica Moldova se află”, a declarat Cenuşă în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Cât despre diferenţa dintre mesajele UE şi SUA, politologul de la Chişinău consideră că Uniunea Europeană a avut un mesaj mai deschis şi mai tranşant, chiar dacă Uniunea Europeană a trebuit să ajungă la un numitor comun între 28 de state mai ales în week-end.

Statele Unite, până la urmă, s-au rezumat la recunoaşterea Parlamentului, pentru a nu permite dizolvarea acestuia şi, evident, din acest lucru rezultă că sunt susţinute şi toate măsurile adoptate de către acest Parlament, inclusiv votarea Guvernului în frunte cu Maia Sandu, a specificat Cenuşă.

În ceea ce priveşte aşa-numita invazie rusească invocată de către democraţi odată cu formarea unei coaliţii PSRM-ACUM, politologul a punctata că „toate protestele şi demersurile făcute de către democraţi până în acest moment se referă la conspiraţiile legate de factorul rusesc şi de cât de negativ acesta poate să fie în următoarele ore/zile. În realitate, însă, Rusia a ales o tactică mult mai atentă în raport cu recunoaşterea autorităţilor noi de la Chişinău şi până acum a lansat mesaje de sprijin doar pentru PSRM. Cel puţin aşa am văzut eu lucrurile. Eu cred că Rusia face tot posibilul pentru a nu fi implicată în tot felul de manipulări şi propagandă împotriva ei în Republica Moldova.”

În acest momente, cel mai important lucru este, în opinia lui Dionis Cenuşă, ca guvernarea PSRM împreună cu ACUM să reuşească să obţină loialitatea sectorului public şi a instituţiilor care se află desigur încă în mâinile Partidului Democrat care ştie foarte bine cum să intimideze, astfel încât să poată în continuare să controleze instituţiile.

„Din punctul meu de vedere este la fel de important să fie transferată cât mai multă informaţie despre ceea ce spun partenerii externi către cetăţenii din Republica Moldova. Am senzaţia că o parte din populaţie este izolată de aceste mesaje de susţinere faţă de Maia Sandu şi prin urmare este foarte greu să ne imaginăm că în câteva zile, după câţiva ani de capturare a instituţiilor de stat, vom avea o societate şi o majoritate în societate care vor accepta în mod foarte lejer şi foarte repede schimbarea situaţiei, schimbarea politicului moldovenesc”, a conchis politologul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe