Din culisele summitului BRICS. Care au fost cerinţele Moscovei către propagandiştii săi din presă [WSJ]
Kremlinul a încercat să prezinte summitul BRICS de la Kazan drept o demonstraţie a sprijinului internaţional puternic pentru Rusia, vizând în special publicul său intern, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW.
Publicaţia rusă cu sediul în Letonia, Meduza, a raportat joi că a analizat o directivă emisă de administraţia prezidenţială rusă, care îndrumă mass-media de stat şi propagandiştii cu privire la naraţiunea preferată privind relatările de la summitul BRICS de la Kazan.
Potrivit sursei citate, ghidul evidenţiază trei teme:
- Preşedintele rus Vladimir Putin este „liderul informal al majorităţii mondiale”;
- Elitele occidentale sunt „panicate”;
- Occidentul în ansamblu este „anxios”.
Kremlinul ar fi îndrumat mass-media să sublinieze faptul că summitul BRICS atrage atenţia la nivel mondial şi serveşte drept dovadă că încercările de a izola Rusia după invazia sa pe scară largă din Ucraina au eşuat.
Meduza a raportat că presa rusă a fost instruită să sublinieze modul în care preşedintele Putin formează „legături strategice care nu sunt limitate la o singură direcţie”, contrastând acest lucru cu ceea ce Kremlinul numeşte „alianţele efemere” ale Occidentului - asta în contextul în care "efemera" NATO şi-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare în acest an.
ISW subliniază că mass-media de stat şi propagandiştii ruşi au publicat articole care abordează numeroase subiecte prezentate în directivă, adesea reproducându-le aproape textual.
La 24 octombrie, agenţia de presă rusă Verstka a raportat că roboţii pro-ruşi de pe platforma de socializare VKontakte (VK) au generat peste 10.000 de comentarii despre summitul BRICS în doar două zile, în ceea ce se consideră a fi una dintre cele mai mari campanii bot ale Kremlinului din istoria recentă.
Roboţii au propagat relatări care sugerau că Rusia nu este izolată la nivel internaţional, subliniind influenţa crescândă a BRICS, susţinând că sancţiunile împotriva Rusiei sunt relaxate şi afirmând că forţele ruse avansează în Ucraina.
La 24 octombrie, o sursă din Rusia a dezvăluit că surse anonime care au legături cu Kremlinul au indicat că naţiunile BRICS nu susţin în mare parte poziţia Rusiei privind războiul din Ucraina. Acest lucru a obligat Kremlinul să împingă problema în plan secundar pentru a obţine o „asociere internaţională serioasă”. Sursa din interior a afirmat că în numeroase reuniuni din timpul summitului au fost discutate propunerile de pace ale Republicii Populare Chineze (RPC) şi Braziliei, care sunt favorizate de Rusia, dar că aceste discuţii „nu au condus în cele din urmă la nimic”.
După cum a evaluat ISW, adoptarea Declaraţiei de la Kazan în a doua zi a summitului BRICS a demonstrat că Rusia nu şi-a asigurat sprijinul internaţional şi nici nu a creat structura de securitate alternativă dorită de Kremlin.
Iată principalele concluzii ale ISW legate de summitul BRICS:
- Preşedintele rus [liderul] Vladimir Putin nu a reuşit să nege prezenţa personalului militar nord-coreean în Rusia la 24 octombrie, pe fondul rapoartelor oficiale ucrainene conform cărora primele unităţi militare nord-coreene au ajuns în regiunea Kursk la 23 octombrie.
- Preşedintele [autoproclamat] al Bielorusiei, Alexandr Lukaşenko, a lăsat să se înţeleagă că forţele bieloruse nu vor lupta în Ucraina şi a părut să pună la îndoială eforturile probabile ale preşedintelui [liderului] rus Vladimir Putin de a introduce forţe nord-coreene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
- Se pare că Kremlinul încearcă să prezinte summitul BRICS de la Kazan, Republica Tatarstan, drept o dovadă a sprijinului internaţional larg pentru Rusia - în special pentru publicul intern din Rusia.
- Preşedintele [liderul] rus Vladimir Putin a încercat să prezinte încrederea Rusiei în capacitatea armatei ruse de a respinge incursiunea ucraineană în regiunea Kursk în cadrul unei conferinţe de presă după summitul BRICS din 24 octombrie.
- Autorităţile ucrainene investighează o nouă execuţie a prizonierilor de război ucraineni (POW) de către forţele ruse în direcţia Pokrovsk, în contextul în care forţele ruse execută din ce în ce mai frecvent POW pe întreg teatrul de operaţiuni.
- Forţele ucrainene au avansat recent în regiunea Kursk şi în apropiere de Toretsk şi Pokrovsk.
- Forţele ruse au avansat recent în apropiere de Kreminna şi Siversk.
- Ministerul rus al Afacerilor Interne (MVD), Ministerul Apărării (MoD) şi Rosgvardia (garda naţională rusă) ar avea fiecare propriile unităţi Akhmat care îndeplinesc funcţii diferite în diferite sectoare ale frontului şi din spate.