Din 13 iulie Theresa May va fi noul premier al Marii Britanii
alte articole
Luând cuvântul luni după-amiază pe Downing Street, premierul britanic David Cameron a susţinut că Theresa May are sprijinul total al Partidului Conservator şi va fi următorul premier al Marii Britanii.
Declaraţia a fost făcută la câteva ore după ce Andrea Leadsom a anunţat că renunţă la cursa pentru obţinerea conducerii partidului şi, implicit, a funcţiei de premier.
Cameron a susţinut că este încântat că nu va exista o campanie prelungită pentru conducerea partidului şi că May are sprijinul său deplin. El a adăugat că Leadsom a luat decizia corectă.
Astfel, marţi va avea loc ultima întâlnire a cabinetului Cameron şi apoi, miercuri la amiază, premierul demisionar va participa în Parlament la ultima sa sesiune PMQs (Prime Minister's Questions - Întrebări adresate Premierului), înainte să se îndrepte spre Palatul Buckingham pentru a-şi prezenta demisia în mod oficial Reginei.
“Aşadar, până miercuri seară vom avea un nou premier”, a susţinut Cameron.
Theresa May, în vârstă de 59 de ani, va anunţa componenţa noului guvern joi şi vineri. Ea va deveni cea de-a doua femeie premier a Marii Britanii după Margaret Thatcher.
Brexitul
Pe primul loc al agendei viitorului premier May va fi gestionarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).
Cameron a condus o companie anti-Brexit (sau Remain) în cadrul referendumului din 23 iunie, care a înregistrat următoarele rezultate: 51,98% dintre britanici au votat în favoarea ieşirii ţării din UE, în timp ce 48,11% au votat împotriva. Prezenţa la vot a fost de 72,2%.
May a făcut parte din campania Remain, dar luni a încercat să îi liniştească pe cei care au votat pentru Brexit că le va respecta dorinţele. Fără să discute detaliat despre proces, May a declarat în legătură cu rezultatele referendumului că “Brexit înseamnă Brexit", excluzând în acelaşi timp şansa unei repetări a votului.
Luni, un ministru al guvernului Cameron a susţinut că procesul legal necesar pentru a declanşa ieşirea ţării din UE, proces cunoscut sub numele de Articolul 50, nu necesită din punct de vedere legal aprobarea parlamentului.
Peste 1.000 de legiuitori proeminenţi i-au scris lui Cameron, susţinând că legiuitorii din Parlament ar trebui să decidă dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, din moment ce referendumul din 23 iunie nu are un caracter obligatoriu.