DIICOT: Punctele de vedere ale magistraţilor nu se regăsesc în propunerile lui Toader

DIICOT a reacţionat la modificările legislative "de substanţă" anunţate de către ministrul PSD al Justiţiei, Tudorel Toader.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat convocarea Adunării generale a procurorilor pentru a adopta o rezoluţie unitară privind modificările legislative "de substanţă" promovate de ministrul PSD al Justiţiei, Tudorel Toader, reiese dintr-un comunicat remis de instituţie.

"Procurorii DIICOT au analizat cu atenţie modificările anunţate de către ministrul Justiţiei, ţinând cont de faptul că, de mai multe ori în cursul ultimilor trei ani, s-au solicitat magistraţilor, judecători sau procurori, puncte de vedere referitoare la modul în care trebuie concepute legile de organizare şi funcţionare a justiţiei. Aceste puncte de vedere, votate în adunările generale ale magistraţilor, nu se regăsesc în noul proiect, aşa cum a fost prezentat.

Deocamdată, în discuţii s-a remarcat că respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publică, nu a fost publicat pe site-ul MJ şi, din păcate, nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare. Referitor la acest aspect, procurorii structurii de combatere a crimei organizate doresc existenţa unei dezbateri reale şi a unui dialog permanent între instituţiile menţionate mai sus astfel încât produsul legislativ rezultat să satisfacă exigenţele strategiei naţionale de dezvoltare a sistemului judiciar asumată de statul român", a transmis DIICOT.

Fără a intra în fondul proiectelor de modificare a legilor justiţiei, în lipsa unui proiect de modificare a legilor justiţiei şi a unei note de fundamentare scrise, procurorii DIICOT vor putea prezenta un punct de vedere unitar şi integrat după comunicarea acestora.

"În acest sens, procurorii din structura centrală şi teritorială a DIICOT consideră necesară convocarea Adunării generale a procurorilor, care să adopte o rezoluţie unitară", se mai precizează în comunicatul citat.