Avocat al lui Adrian Năstase: A fost încătuşat, avem motiv de plângere la CEDO

Ion Cazacu, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, a precizat luni că fostul premier a fost încătuşat imediat după ce s-a împuşcat şi a rămas aşa până la sosirea ambulanţei SMURD. având în vedere acest element, avocatul lui Năstase consideră că există un motiv pentru a depune plângere la CEDO.
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
25.06.2012

Ion Cazacu, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, a precizat luni că fostul premier a fost încătuşat imediat după ce s-a împuşcat şi a rămas aşa până la sosirea ambulanţei SMURD. având în vedere acest element, avocatul lui Năstase consideră că există un motiv pentru a depune plângere la CEDO.

"În dimineaţa zilei de 21.06.2012, înainte de a intra în operaţie, soţul meu mi-a comunicat că, după ce s-a împuşcat, poliţiştii prezenţi în cameră i-au pus cătuşe la mâini, l-au lăsat întins pe jos fără nicio manevră de prim ajutor, situaţie care a durat până la sosirea echipajului medical, când i s-au scos cătuşele", a scris într-o declaraţie Dana Năstase, la solicitarea avocatului.

Declaraţia ei este susţinută de cea a fiului cel mare al cuplului, Andrei Năstase, care susţine că poliţistul Nicolae Costea îi apostrofa tatăl.

"L-am văzut pe tatăl meu întins pe spate pe covor, cu o rană sângerândă în zona gâtului şi având fixate cătuşe la mâini. Poliţistul care se afla cu el în cameră striga la tatăl meu: ", a declarat Andrei Năstase.

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă miercuri noapte, provocându-şi o rană în zona gâtului cu un pistol - după ce poliţiştii au venit la locuinţa lui, el .

El le ceruse permisiunea poliţiştilor să-şi ia nişte cărţi din biroul său. Apoi. fostul premier a profitat de moment şi ar fi încercat să se sinucidă cu un pistol, un poliţist a încercat sa îl oprească, dar Năstase s-a rănit în zona gâtului.

De ce a fost condamnat Năstase

Adrian Năstase este primul premier al României după 1989 care a fost condamnat la închisoare. Pedeapsa a fost dată de judecători pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Procesul său, început în 2009, s-a finalizat miercuri cu o sentinţă-surpriză: doi ani de puşcărie. Dosarul în care a fost condamnat, "Trofeul Calităţii", nu părea să ridice probleme prea mari pentru fostul premier care nu s-a aşteptat să se ajungă la această sentinţă.

Totul a început în 2009, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, la data de 20 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor