"Diaspora nu uită şi nu iartă". Disperare şi revoltă printre românii din străinătate. Mesaj dur pentru guvernanţi

Virusul Wuhan face valuri în Italia
Virusul Wuhan face valuri în Italia (ANDREAS SOLARO/AFP via Getty Images)

Criza coronavirusului i-a lovit greu pe mulţi dintre românii plecaţi peste hotare. Mulţi dintre ei suferă acum de grija părinţilor bătrâni rămaşi acasă, a copiilor care nu mai merg la şcoli, de disperare că cei dragi s-ar putea îmbolnăvi în timp ce ei sunt departe şi nu pot ajuta. Dar cel mai rău au fost loviţi românii plecaţi cu contracte sezoniere, sau cei obligaţi să muncească la negru, deci fără nicio protecţie socială. Lucrători prin hoteluri, restaurante, cafenele care acum s-au închis. Iar ei au rămas ai nimănui, pe drumuri.

Fără locuinţă, fără maşină, fără venituri, oamenii caută disperaţi ajutor. Şi unii dintre ei au găsit sprijin la compatrioţi de-ai lor de peste hotare. Uniţi în spaţiul virtual de pagina de Facebook Voluntari în Europa, români din străinătate, în special din Italia, cea mai lovită ţară, şi-au deschis uşile caselor pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. Însă nu este suficient, o mână de oameni nu poate suplini ceea ce face statul, spun cei care au deschis pagina Voluntari în Europa, care au cerut Guvernului României să se implice pentru a-i repatria pe cei rămaşi pe drumuri.

Reacţia Guvernului n-a fost însă pe măsura aşteptărilor lor, susţine, extrem de revoltată, fondatoarea grupului Voluntari în Europa, Adriana Mureşan.

Şoferiţa de tir cu diplomă universitară, Adriana Mureşan, a făcut pagina de Facebook pe care acum românii din afară se ajută unii pe alţii la nevoie înaintea alegerilor europarlamentare, pentru a-i sprijini pe colegii săi şoferi, dar nu numai, ci în genere pe cei din afara ţării care aveau probleme să se deplaseze spre secţiile de votare, să ajungă la vot. Ca să se schimbe clasa politică şi, odată cu ea, şi modul în care statul tratează cetăţeanul. Amintindu-şi eforturile făcute atunci, Mureşan se declară indignată de faptul că cei ajunşi acum la putere şi datorită Diasporei nu au sărit în ajutorul ei aşa cum şi-ar fi dorit diasporenii. Mai exact, Mureşan le reproşează guvernanţilor că se preocupă în principal de aducerea în ţară a românilor aflaţi în vacanţe şi că nu fac o prioritate şi din ajutorarea şi repatrierea muncitorilor sezonieri rămaşi pe drumuri în afara graniţelor.

"Ne-am luptat, ne-am dus să votăm, am cărat oameni la vot prin Voluntari în Europa şi faptul că Guvernul se spală pe mâini de problema muncitorilor sezonieri şi a românilor rămaşi în diverse ţări, în special în Italia, ne doare foarte tare".

"Vreau să transmitem din partea voluntarilor, a tuturor, pentru că oamenii sunt frustraţi, am voluntari care plâng că nu pot ajuta, avem oameni în diverse situaţii pe drum, autorităţile ne-au lăsat baltă, ca de obicei, şi vrem să le reamintim că Diaspora votează cu capul, nu cu inima. Nu uităm şi nu iertăm, Diaspora nu uită şi nu iartă. Tot ce am făcut am făcut altruist, să ajutăm ţara, nu am avut alte interese... le vine rândul. Am început Revoluţia oamenilor buni şi să ţină minte ca vin alegerile iar.

S-au spălat pe mâini de problematica românilor din străinătate, ei reacţioneză numai în cazul celor care au plecat în vacanţă. La demersurile noastre, ministrul Afacerilor Externe ne-a răspuns că nu este problema României faptul că muncitorii sezonieri au rămas pe drumuri când s-au închis hoteluri, restaurante, că este problema autorităţilor statului în care au muncit, iar cei ce au mers la muncă la negru sau cei care au avut ghinionul să meargă la muncă dar nu li s-a făcut contract încă, pe ăştia i-au ameninţat la telefon consulii, ne-au semnalat oamenii, că sunt nişte ilegali şi nişte infractori care vor plăti amendă în România pentru că nu îşi declară veniturile ilicite...(...) oamenii au cerut ajutorul, să îi pună pe liste să se întoarcă în ţară şi au fost întrebaţi: DA, eşti în Italia, de când, eşti la muncă. Ai contract? Nu. Ăsta a fost răspunsul pe care l-au primit trei femei care nu aveau contract de muncă în Italia. Iar celor care aveau contractele de sezonier li s-a spus: 'Ai avut contract de sezonier, du-te la organizaţiile, instituţiile italiene că ei răspund de tine'".

Întrebată câţi români sunt într-o situaţie dificilă, Mureşan a răspuns că numai ei, Voluntari în Europa, au 300 pe listă - acestea fiind situaţii selecţionate, adică cele mai grele, de oameni pe drumuri.

"Noi am preluat câţi am putut, sunt în cazare la voluntarii noştri. Îţi dai seama, o grămadă de oameni şi-au deschis casele să-şi ajute semenii... am cerut ajutor statului, iar MAI, Aurescu o spune clar în scris, dacă te uiţi pe comunicatele lor.

Am scris guvernului şi am primit două răspunsuri amărâte, unul de la MAE în care ne spun că ne vor răspunde în maxim 30 de zile, unul de la un consilier al lui Iohannis care ne-a spus, mulţumim, revenim, şi au trecut acum două zile şi unul de la consulul din Roma care ne-a spus că nu se ocupă decât de românii care se află în vacanţă şi care demonstrează cu bilete că au fost în vacanţă... Deci dacă tu te duci de capul tău în vacanţă în Italia, nu te ajută", a mai răbufnit Mureşan.

Potrivit acestora, probleme au întâmpinat cei care au luat legătura cu consulatele de la Roma şi Milano.

Ce spune MAE

Contactaţi de Epoch Times, reprezentanţii MAE au susţinut că reprezentanţii consulatelor îi sprijină pe români, nu îi ameninţă şi că Ministerul a dat deja trei comunicate cu informaţii care să-i ajute pe românii din Diaspora: unul în care anunţă că a fost suplimentat inclusiv call center-ul tocmai pentru a creşte posibilitatea celor ce se află în străinătate, ca turişti, să îşi notifice prezenţa, să dea contactele pentru ca MAE să vadă ce soluţii poate identifica punctual.

"Al doilea comunicat e referitor la cei ce sunt lucrători în Franţa şi în Germania în care le-am transmis clar ce demersuri trebuie să facă, pe două categorii, cei cu contracte în derulare şi cei cu contracte sezoniere, am indicat foarte clar, pentru lucrătorii sezonieri să apeleze la inspectoratele teritoriale din statul respectiv înainte de a părăsi teritoriul acelui stat. E foarte important dacă apar probleme în aplicarea contractului să apeleze la acest remediu înainte de părăsi teritoriul. Şi a mai fost unul apropo de situaţia care a apărut la frontiera Ungariei cu Austria şi dialogul pe care ministrul Afacerilor Externe, Aurescu, a avut-o cu omologul maghiar".

"Ce am încercat să subliniem de fiecare dată este că la acest moment eforturile sunt concentrate cu prioritate către cei care sunt fie turişti, fie în tranzit, pentru că aceia nu au nicio altă alternativă, posiblitate de a rămâne în alte state. Ştim că există probleme cu categorii de lucrători în anumite state, dar şi pe planurile acestea lucrăm.

Situaţia în toată lumea este fără precedent şi încercăm să găsim soluţii", a mai declarat reprezentantul de relaţii cu presa al MAE, potrivit căruia ministerul ne va transmite şi un răspuns în scris referitor la aspectele semnalate de cei din grupul Voluntari în Europa.

Vom reveni cu răspunsul în momentul în care acesta ne va parveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne