Femeile din Germania câştigă mai puţin decât bărbaţii
alte articole
Deşi ţara e condusă de o femeie, diferenţele dintre bărbat şi femeie care se fac la locul de muncă e încă o realitate în Germania. Un studiu publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) arată că femeile cu joburi full-time câştigă cu 21,6% mai puţin decât colegii lor bărbaţi.
Această diferenţă uriaşă este cea mai mare din Europa, care depăşeşte media de 16% din ţările OECD. Mai puţin discriminate sunt angajatele în Norvegia şi Belgia, ele având totuşi salarii mai mici cu 8,4%, respectiv 8,9%. Cele mai mici diferenţe au fost înregistrate în Ungaria, de 6 procente.
În plus, numai 5% din posturile manageriale sunt ocupate de femei în Republica Federală. Procentul acestora e cel mai mare în Norvegia, de 40%, unde în 2006 a fost introdusă prin lege cota obligatorie de femei în conducerea companiilor relatează eco.md.
Şi în Spania, Islanda, Franţa, Olanda, Belgia şi Italia există legi menite să combată discriminarea la locul de muncă şi să garanteze femeilor funcţii de conducere într-un procent de 20-40%. Această măsură a dus la creşterea cotei în Franţa, de pildă, de la 12% la 22%.
În Germania, e posibilă ca o astfel de lege să nu încânte pe toată lumea. Unii politicieni, cum ar fi ministrul federal al Muncii, Ursula von der Leyen (CDU), consideră că „există motive economice clare, pentru o cotă echitabilă de femei în structurile de conducere“.
În condiţiile în care în Europa lipsa de specialişti în domenii tehnice e din ce în ce mai mare, firmele nu-şi mai pot permite să renunţe la femei în funcţii manageriale, a declarat von der Leyen pentru cotidianul berlinez „Der Tagesspiegel“.
Preşedinta adjunctă a Uniunii Sindicatelor Germane (DGB) Ingrid Sehrbrock ar opta chiar pentru „reglementări care să ducă la creşterea numărului femeilor în funcţii de conducere şi sancţiuni, în cazurile în care acestea nu sunt respectate“.
Pe de altă parte, colega sa de partid, ministrul federal al Familiei, Christina Schröder (CDU), se împotriveşte reglementării prin lege a dezechilibrului dintre numărul bărbaţilor şi cel al femeilor în întreprinderi. La fel consideră şi preşedinta Uniunii Federale a Tinerilor Întreprinzători, Marie Ostermann, care argumentează că femeile au oricum rezultate mai bune la studii şi vor putea face carieră uşor în viitor, tocmai prin prisma lipsei specialiştilor în anumite domenii.
Uniunea Europeană îşi propune să reducă diferenţele
Discuţii pe această temă au loc şi la Bruxelles şi Luxemburg. Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, e de acord ca un echilibru între femeile şi bărbaţii care ocupă funcţii de conducere ar rezulta în competitivitate economică.
În urmă cu un an, Reding a propus companiilor mari adoptarea voluntară a unor măsuri, prin care cota femeilor să ajungă la 30% până în 2015 şi la 40% până în 2020. În prezent, la cele mai mari companii europene înregistrate la bursă, cota femeilor în structurile de conducere este de numai 13,7%.
Comisia Europeană a lansat la începutul săptămânii o consultare publică pe acest subiect. În următoarele trei luni, guvernele, marile companii şi asociaţiile de business pot propune strategii pentru sporirea numărului femeilor în funcţii manageriale. Ulterior, Viviane Reding va înainta un proiect de lege în acest sens.
OECD critică Germania pentru discriminarea femeilor pe piaţa muncii, o realitate scoasă din nou la lumină prin acest studiu. Organizaţia impută politicienilor germani, printre altele, lipsa creşelor şi grădiniţelor, de unde imposibilitatea mamelor de a reveni la locul de muncă, după concediul de maternitate.
Studiul OECD „Gender Browser“, publicat la Berlin, face parte dintr-un proiect mai amplu de analiză a poziţionării femeilor în trei segmente centrale dezvoltării economice: educaţie, activitate pe piaţa muncii şi antreprenoriat.