20 de partide din Spania se angajează să interzică fracking-ul

Spania: cutremure în Golful Valencia. De vină este operaţiunea de injecţie subterană de gaze
Spania: cutremure în Golful Valencia. De vină este operaţiunea de injecţie subterană de gaze (TARA YAP / AFP / Getty Images)

Cele 20 de formaţiuni politice, printre care Partidul Socialist (PSOE), au semnat un acord pentru a interzice tehnica de fracturare hidraulică în cazul în care vor ajunge la guvernare după alegerile din 2015, scrie cotidianul online Publico.

„Ne angajăm să interzicem tehnica fracturării hidraulice (fracking) cât şi orice tehnică similară utilizată pentru explorarea şi exploatarea viitoare a rezervoarelor de hidrocarburi neconvenţionale, deoarece orice încercare de reglementare nu ar fi suficientă pentru a preveni afectarea mediului şi a sănătăţii persoanelor cauzate de acestea", se arată în acordul semnat de formaţiunile ERC, Amaiur, Compromis, BNG, Geroa Bai, Coalición Canaria, IU, ICV, EUIA, CHA, PSOE, EQUO, Confederación de los Verdeş, Roa Verds, Berdeak, Os Verdeş, Los Verdeş-Giramadrid, Los Verdeş del País Valenciano, Podemos, Ciudadanos, PACMA, Partido X, PCE, Nueva Canarias.

Politicienii se obligă de asemenea să „blocheze orice proiect de explorare şi exploatare autorizat de către autorităţile spaniole”.

Printre promotorii iniţiativei de interzicere a fracturării hidraulice se regăsesc şi douăzeci de platforme anti-fracking, Platforma pentru un model energetic şi peste 40 de grupuri sociale care au lansat un alt document , numit „Declaraţia societăţii civile împotriva fracking-ului”.

Dat fiind interesul tot mai mare al companiilor producătoare de gaz de a folosi această tehnică în Spania, guvernul condus de Mariano Rajoy a schimbat legea hidrocarburilor în urmă cu câteva luni pentru a oferi mai mult control autorităţii centrale asupra explorării şi exploatării, care până acum depindea mai mult de guvernele regionale.