Dezbatere în Franţa privind identitatea naţională
O amplă dezbatere privind identitatea naţională a apărut în Franţa. Ce înseamnă să fii francez? Este ameninţată naţiunea de multiculturalism? Cum este afectată naţiunea franceză tradiţională de imigraţie şi de fragmentarea culturală şi religioasă? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care stau la baza acestei dezbateri, care, odată cu campania alegerilor locale din martie, ameninţă să capete proporţii incontrolabile, notează joi ziarul spaniol ABC.
Dezbaterea ameninţă să ia proporţii în perspectiva alegerilor municipale de anul viitor pentru că toate partidele naţionale, de la extrema-dreaptă până la cea stângă, trecând prin tradiţionalele PS şi UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară), se vor vedea obligate să adopte poziţii opuse. Numeroşi eseişti şi sociologi au publicat deja eseuri care abordează din diferite unghiuri aceeaşi problemă de fond.
Jean-Pierre Le Goff a fost printre primii care au insistat pe ideea fragmentării unei Franţe 'parcelate' de noile diviziuni etnice, culturale, religioase, care distrug temeliile vechii unităţi naţionale. Jean-Loup Amselle este autorul unui eseu în care denunţă procesul de fragmentare etnică într-o Franţă în care convieţuiesc, alături de cei 5 sau 6 milioane de cetăţeni francezi, circa 3-4 milioane de francezi de rasă neagră, care aduc o diversitate fără precedent în istoria ţării.
La rândul său, Alain Finkielkraut a publicat anul acesta un eseu care a cunoscut un oarecare succes, intitulat 'L'identité malheureuse' (Identitatea nefericită). Criticul conservator al modernităţii consideră că naţiunea franceză suferă atacuri fără precedent şi de un impact imprevizibil, ca urmare a propagării mai mult ca oricând a multiculturalismului etnic.
Extrema-dreaptă şi dreapta moderată împărtăşesc multe nuanţe din această analiză de fond. Frontul Naţional (FN, extrema-dreaptă) al lui Marine Le Pen se foloseşte de acest argument pentru a diaboliza imigraţia. În acelaşi timp UMP, care se opune radical FN, propune modificarea profundă a codurilor de naţionalitate, impunând noi norme mult mai restrictive, pentru a avea acces la cetăţenia franceză.
La stânga, ecologiştii şi Frontul Stângii sunt adepţii 'unei liberalizări culturale' a conceptului privind naţionalitatea, în condiţiile în care Partidul Socialist al lui François Hollande este împărţit între 'liberali' şi 'restrictivi' în materie de acces la naţionalitate.