Deutsche Welle: Germania are nevoie de imigranţi pentru a compensa îmbătrânirea populaţiei
alte articole
Germania dezbate problema imigranţilor din România şi Bulgaria, cele mai sărace state din Uniunea Europeană, iar discuţia se concentrează în jurul întrebării: sunt aceşti imigranţi motivaţi de sărăcie sau este în mod real nevoie de ei pe piaţa muncii?, scrie Deutsche Welle (DW).
Anul 2013 s-a încheiat cu o perspectivă pozitivă pentru piaţa locurilor de muncă din Germania. Numărul de şomeri a crescut mai puţin decât era de aşteptat pentru această perioadă a anului, cu circa 67.000 de persoane, ajungând până la cifra de 2.873.000. La nivel naţional, rata şomajului a crescut cu 0,2 puncte procentuale, până la 6,7%.
Pentru 2014, experţii de la Agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă din Nüremberg se aşteaptă la o uşoară scădere a ratei şomajului şi la o medie anuală a numărului de şomeri în jur de 2,9 milioane.
Potrivit Deutsche Welle, Agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă nu este îngrijorată de dezbaterea privind imigranţii din Bulgaria şi România. Anul trecut, cetăţeni din cele două state au emigrat în Germania, în calitate de lucrători sezonieri în economia rurală şi în alte zone unde este nevoie urgentă de angajaţi, cum ar fi asistenţa medicală, îngrijirea geriatrică şi gastronomia.
'Cei mai mulţi bulgari şi români din Germania sunt imigranţi motivaţi de găsirea unui loc de muncă, nu de sărăcie', a declarat Herbert Brücker, de la Institutul de Cercetare privind Ocuparea Forţei de Muncă, într-un interviu acordat DW.
Mai mult, Martin Wansleben, managing director al Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania, avertizează că dezbaterea despre imigranţii 'motivaţi de sărăcie' ar putea afecta economia germană. 'Imigraţia nu ar trebui să aibă o imagine proastă din cauza discuţiilor politice aprinse', a precizat acesta într-un interviu.
Potrivit Deutsche Welle, se estimează că Germania are nevoie în următorii ani de până la 1,5 milioane de lucrători calificaţi, din cauza evoluţiilor demografice. Imigranţii contribuie 'la asigurarea dezvoltării economice şi la stabilizarea sistemului de protecţie socială', explică Wansleben. 'Trebuie să creăm o cultură primitoare pentru imigranţi. Este o sarcină pentru societate. Politica, biserica, sindicatele şi actorii economici trebuie să abordeze această problemă împreună', adaugă el.
În prezent, aminteşte publicaţia, circa 155.000 de români şi bulgari lucrează în Germania, iar rata şomajului în rândul acestora este mai mică decât rata medie a şomajului pentru alţi străini din Germania. În prezent, potrivit noilor norme, bulgarii şi români au dreptul de a lucra în toate sectoarele economiei germane. 'Avem, deci, în prezent opţiuni de integrare mai bune pentru cetăţenii din aceste două ţări, din cauza libertăţii de circulaţie', subliniază Heinrich Alt, membru al boardului Agenţiei federale pentru ocuparea forţei de muncă.
Pe de altă parte, Alt, a cărui agenţie gestionează centrele de ocupare a locurilor de muncă şi este responsabilă pentru programul de asistenţă socială al Germaniei, nu vrea să ascundă faptul 'că imigraţia din aceste două ţări este concentrată în anumite regiuni, iar problemele care decurg nu pot fi rezolvate de către municipalităţile din Duisburg, Dortmund, Berlin, Mannheim şi Offenbach singure'.
Potrivit experţilor, doar 10-20% dintre imigranţi lucrează în aceste municipalităţi şi beneficiază de ajutoare sociale. Însă, cei care nu primesc ajutoare sociale şi nu au un loc de muncă 'sunt o problemă', recunoaşte Herbert Brücker. Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra bulgarilor şi românii din Germania relevă că, în general, 'aceştia contribuie la fondul de pensii şi la sistemului de asigurări sociale, astfel încât sistemul de protecţie socială beneficiază' de pe urma lor.
Între timp Agenţia a început să recruteze noi profesionişti, în condiţiile în care există puţini specialişti în management sau lucrători în domeniul educaţiei sociale capabili să vorbească română sau bulgara, pentru a-i putea consilia pe cei care caută de lucru din aceste două ţări.