Deutsche Welle: Dacă toată lumea s-ar duce la CE cu mandate imperative, UE s-ar destrăma

Propunerea premierului Victor Ponta ca România să-şi exprime dreptul de veto asupra bugetului multianual la reuniunea Consiliului European, dacă i se va tăia din fondurile alocate, este considerată neinspirată de jurnaliştii de la Deutsche Welle. Dacă toţi s-ar duce la astfel de reuniuni cu mandate nenegociabile, UE s-ar destrăma, este concluzia celor de la DW.
Victor Ponta,declaraţii la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
17.11.2012

Propunerea premierului Victor Ponta ca România să-şi exprime dreptul de veto asupra bugetului multianual la reuniunea Consiliului European, dacă i se va tăia din fondurile alocate, este considerată neinspirată de jurnaliştii de la Deutsche Welle. Dacă toţi s-ar duce la astfel de reuniuni cu mandate nenegociabile, UE s-ar destrăma, este concluzia celor de la DW.

Ameninţarea cu blocarea bugetului multianual al UE a fost apreciată drept surprinzătoare "nu pentru că România sau Bulgaria sau Polonia nu ar avea dreptul să se opună, ci pentru că nici România şi nici alte ţări care se consideră dezavantajate nu sunt singure şi pentru că oricum este vorba de un proces de negociere aflat în plină desfăşurare”, s arată în articolul din Deutsche Welle.

În afară de oficialii români, şi cei din Franţa s-au declarat nemulţumiţi de anumite propuneri, atitudine pe care au exprimat-o chiar înainte ca Herman Van Rompuy să prezinte varianta de buget a Consiliului European. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a afirmat proiectul ”nu constituie în niciun caz o bază de discuţii acceptabilă pentru Franţa cât priveşte nivelul cheltuielilor destinate politicii agricole comune”.

”Dar dacă toată lumea ar face la fel şi ar trimite la reuniunile Consiliului European reprezentanţi cu mandate imperative, Uniunea s-ar destrăma într-o clipă. Bucureştiul nu poate impune reprezentantului său (preşedintele sau oricare altul) un mandat nenegociabil din două motive: pe de o parte România care nu a absorbit nici o zecime din banii disponibili are o poziţie foarte slabă, iar pe de altă parte acest tip de abordare este în principiu nerecomandabil”, scriu jurnaliştii de la DW.

Probleme cu absorbţia fondurilor UE

Dorinţa românilor de a obţine fonduri mai multe este cumva de înţeles, dar ei nu ar trebui să forţeze nota, mai ales că au unele puncte slabe, legate de absorbţia fondurilor europene.

”Este firesc şi legitim să încerce să obţină cel puţin la fel de mult ca şi până acum, dar gradul redus al absorbţiei fondurilor de coeziune ridică întrebări serioase privind posibilităţile sale reale. Dacă România a atras abia o zecime din sumele puse la dispoziţie şi chiar şi această infimă parte este grevată de bănuieli sau dovezi clare de corupţie, reprezentanţii României, oricare ar fi aceia nu vor avea argumente puternice de partea lor. Este ceva care nu mai ţine de abilitatea diplomatică sau de talent persuasiv”, se arată în articol.

Victor Ponta a declarat că propunerea de buget a lui Herman Van Rompuy, care prevede scăderi la politica agricolă comună şi la politica de coeziune, este ,,inacceptabilă”, iar poziţia Guvernului este de a se manifesta în cadrul Consiliului ,,o opoziţie fermă”, mergând până la folosirea dreptului de veto al României dacă oficialii europeni nu vor ceda presiunilor.

Băsescu se opune

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că dreptul de veto se foloseşte în Consiliul European doar dacă unei ţări i se încalcă Tratatul de aderare sau i se impun condiţii diferite faţă de ale altor state.

”De la anunţul de ieri (n.r. - joi) făcut public, toate statele contributoare, şefii lor de stat s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles. Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto dacă se încalcă Tratatul. De opt ani n-am văzut niciun stat făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. N-am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluţii”, a afirmat preşedintele.

La negocierile trecute, referitoare la bugetul pentru perioada 2007-2013, România a reuşit să obţină un buget pe care nu l-a putut cheltui, a menţionat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor