Băsescu: Nici PDL, nici actualii guvernanţi nu şi-au făcut treaba în atragerea fondurilor
Preşedintele Traian Băsescu a acuzat vineri şi PDL şi actuala guvernare că nu şi-au făcut treaba în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene şi le-a cerut să nu mai dea vina unii pe alţii.
Traian Băsescu a declarat că România nu a reuşit să menţină creşterea economică şi din cauza faptului că nu a atras fonduri europene, iar vina o poartă şi fosta şi actuala guvernare.
”Pasiunea este să dea vina, PDL-ul pe actualii guvernanţi, actualii guvernanţi să dea vina pe foştii guvernanţi. Realitatea este că nici unii, nici alţii nu şi-au făcut treaba până la capăt. Sigur, n-o să intru în detalii, dar o să vă spun în câteva cuvinte cum s-au petrecut lucrurile, repet, făra a intra în detalii. A fost un audit al Curţii de Conturi a României, la începutul anului 2011, s-a instituit o perioadă în care nu s-au mai decontat facturi. Comisia Europeană, în baza acelui audit, a cerut corecţii în proceduri, corecţii care trebuiau să se implementeze integral până la 30 iunie. După ce prima parte a procedurilor a fost implementată, la sfârşitul anului 2011 s-a redeschis finanţarea şi a rămas redeschisă până la 30 iunie. Din păcate, în perioada ianuarie - 30 iunie trebuia finalizat procesul de implementare a măsurilor de control, verificare, supraveghere, depistare a incompatibilităţilor, unificare a procedurilor şi aşa mai departe, lucru care o fi fost început în ianuarie - februarie, dar s-au schimbat două guverne şi guvernele au fost mai mult preocupate de politică decât de fondurile europene, drept pentru care ne-a prins termenul de 30 iunie cu temele nefăcute”, a explicat şeful statului.
Traian Băsescu a mai precizat că este esenţial ca procedurile la care România s-a angajat să fie implementate în perioada de două luni cerută de Comisia Europeană. ”Verificările de contracte pe care ne-am angajat să le facem să fie făcute în această perioadă, şi nu pe un program sau pe altul ci pe toate, pentru că la Comisie există disponibilitatea ca, de la mijlocul lunii decembrie, atunci când raportăm că am îndeplinit condiţiile de utilizare în siguranţă a banilor europeni, să ni se plătească facturile care se acumulează la Ministerul Economiei”, a spus preşedintele.
Traian Băsescu a făcut apel ca lucrurile să fie privite ”cu seriozitate şi nu aruncate de la unii la alţii”. ”Repet, şi unii şi alţii au responsabilităţi. Ele vizează proceduri şi procedurile nu înseamnă decât voinţa de a le implementa (...) Problema este legată de implementarea procedurilor de securizare a utilizării banilor europeni şi în perioada de pregătire a licitaţiei, şi în caietul de sarcini, şi în perioada de după atribuirea licitaţiei, şi în perioada de implementare a proiectului. Or, aceste lucruri trebuiesc făcute şi sunt mai mult de ordin administrativ. Sigur, autorităţile de management, ministerele pot întrerupe unele contracte unde constată nereguli. Înţeleg că au şi început să întrerupă, dar este esenţial ca pe toate cele trei programe pre-suspendate - Programul Regional, Programul de Transporturi şi Competitivitate -, să se ia măsurile cerute pentru securizarea banilor europeni”, a subliniat preşedintele.
La 25 octombrie, Comisia Europeană a anunţat suspendarea a trei programe operaţionale. Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) a fost presuspendat integral, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) o singură axă a scăpat de presuspendare, iar la Programul Operaţional Sectorial Transport au fost vizate 2 din cele 4 axe.
Decizia Comisiei Europene s-a bazat pe rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie şi iulie 2012 pentru aceste trei programe operaţionale gestionate de Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene.
Comisia a apreciat că este nevoie de măsuri suplimentare care să crească credibilitatea sistemelor de management şi control (în special în privinţa achiziţiilor publice, precum şi a prevenirii fraudei şi conflictelor de interese).
Partea română are la dispoziţie două luni pentru a realiza aceste măsuri după primirea versiunii în limba română a scrisorilor de notificare a presuspendării. Ulterior, în funcţie de rezultatele înregistrate, Comisia poate lua fie decizia de a relua procesul de rambursare a cererilor de plată trimise de partea română, fie hotărârea de a suspenda plăţile pentru o perioadă de mai multe luni. În toată această perioadă, implementarea proiectelor şi plăţile interne către beneficiari pot continua, nefiind legate direct de decizia de joi a Comisiei Europene.
În iunie 2011, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice. Ulterior, în iulie 2011, partea română a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice. Această hotărâre a fost luată de autorităţile române întrucât au fost identificate şi pe alte programe operaţionale semnale privind suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice.
La sfârşitul lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.
Pe baza acţiunilor întreprinse de partea română, Comisia Europeană a decis la 22 decembrie 2011 reluarea rambursării de plăţi pentru toate programele operaţionale. Această decizie a fost luată cu condiţia ca România să realizeze până la 30 iunie 2012 o serie de măsuri legate de organizarea internă a structurilor diferitelor autorităţi de management, precum şi de domeniul achiziţiilor publice.
Conform celor convenite în decembrie 2011, partea română a întrerupt, de la 1 iulie 2012, transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare, iar Comisia Europeană a efectuat în aceeaşi lună misiuni de audit. Sunt vizate patru programe operaţionale: Programul Operaţional Sectorial Transport (POS T), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).
În luna august 2012, Comisia Europeană a propus aplicarea de corecţii financiare în cuantum de 10 până la 25 % pentru aceste programe operaţionale.
Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), gestionat de Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune (DG EMPL), are o situaţie aparte, fiind în stare de presuspendare din luna august 2012. Pentru acest program, Comisia Europeană a propus o corecţie financiară de 25 %.