Ponta: Preşedintele se poate opune bugetului UE; România nu este un membru de rangul doi sau trei
Premierul Victor Ponta a explicat, vineri, că preşedintele Traian Băsescu trebuie să obţină la Consiliul European ceea ce a negociat până în acest moment sau să se opună bugetului multianual al Uniunii Europene, punctând că România este membră egală cu toate celelalte ţări.
"Aici nu mai putem vorbi de conflict între preşedinte şi prim-ministru, aici vorbim de ceea ce România a negociat până acum. Aceste interese fundamentale ale României au fost sprijinite atât de Comisia Europeană prin propunerea pe care a făcut-o, cât şi de Parlamentul European, de cei doi preşedinţi, şi atunci reprezentantul României - pentru că dl Băsescu nu se reprezintă pe el însuşi şi eu dacă merg nu mă reprezint pe mine - ci reprezentantul României are obligaţia, fie să obţină ceea ce Comisia Europeană şi PE au considerat că este corect pentru România, fie să-şi utilizeze ca orice altă ţară a Uniunii Europene şi nu membră de rangul doi sau trei, membră egală cu toate celelalte ţări, să-şi utilizeze dreptul să se opună", a explicat Ponta.
De asemenea, întrebat totuşi ce se va întâmpla dacă preşedintele nu va folosi dreptul de veto în cazul în care situaţia nu va fi favorabilă României , Ponta a replicat: "Eu vă rog încă o dată să mă ajutaţi să nu mai răspund la întrebări cu dacă şi cu parcă".
Primul-ministru a subliniat că este uimit de preocupările preşedintelui Traian Băsescu privind criticile pe care i le-a adus că vrea să cumpere noi maşini demnitarilor din Guvern, punctând că şeful statului ar trebui să se ocupe de reprezentarea în afacerile externe.
"Sincer, mă uimesc preocupările domnului preşedinte Băsescu, eu credeam că preşedintele ţării trebuie să se ocupe de reprezentarea în afacerile externe şi militare. Îmi pare rău, dar chiar mă confundă cu dl Boc sau Ungureanu. De guvernare mă ocup eu. Dânsul se ocupă de ce are dânsul de făcut, că deocamdată, mă bazez pe faptul că atunci când dl Băsescu s-a ocupat de guvernare, inima României a fost oprită, a răspuns Ponta, întrebat fiind că preşedintele Traian Băsescu a criticat decizia Guvernului de a cumpăra maşini noi demnitarilor.
"Dl preşedinte să fie sănătos, dvs mai ştiţi şi altceva, sau numai asta? Altceva decât dl Băsescu mai este ceva?", le-a spus Ponta jurnaliştilor în momentul în care aceştia au mai vrut să adreseze întrebări referitoare la declaraţiile lui Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că dreptul de veto se foloseşte în Consiliul European doar dacă unei ţări i se încalcă Tratatul de aderare sau i se impun condiţii diferite faţă de ale altor state şi că procesul de negociere e mai fin decât mecanismul unui ceasornic.
”De la anunţul de ieri (n.r. - joi) făcut public, toate statele contributoare, şefii lor de stat s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles. Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto dacă se încalcă Tratatul”, a declarat Traian Băsescu, întrebat dacă are aceeaşi poziţie ca cea a premierului Victor Ponta, care a anunţat că România va face uz de dreptul de veto, dacă se fac reduceri mari la politica de coeziune şi la politica agricolă comună în bugetul 2014-2020.
”De opt ani n-am văzut niciun stat făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. N-am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluţii”, a mai spus preşedintele, reamintind că pentru negocierea bugetului 2007-2013 au fost necesare 3 zile şi 2 nopţi, iar România a obţinut ”un buget pe care nu reuşeşte să-l cheltuiască”.
”Nu te poţi duce la donatori să spui 'doamna Merkel, dacă nu-mi dai atât, eu îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin'. E ridicol. Veto-ul se utilizează - şi eu sunt un adept al utilizării lui – în situaţia în care se încalcă Tratatul”, a precizat Traian Băsescu, adăugând că mcanismul unui ceasornic nu e ”uficient de fin pentru a fi comparat cu fineţea negocierilor care se duc în Consiliul European când este vorba de bani”. ”Dar nimeni nu ţipă, nimeni nu dă cu pumnii în masă şi nimeni nu ţipă 'noi punem veto de la intrarea pe uşă' ”, a mai spus şeful statului.